Berita Terkini Dan Isu Semasa

Breaking

Post Top Ad

Monday, April 16, 2018

Hukum Nak Bayar Hutang Tapi Tak Jumpa Orangnya


Once upon a time, adalah sorang mamat ni nak bayar hutang, tapi puas cari, x jumpa orangnya, penat cari.
Soalan: Kena bayar tak hutang tu, macam mana nak bayar kalau tuannya tak jumpa2 sampai la ni.
Jawapan:
Jika anda hutang RM100, tapi tak jumpa orang tu, 10 tahun dah cari tak jumpa, sedekah duit pada masjid dengan niat bayar hutang.
Tapi tiba2 lepas 20 tahun, terjumpa pulak orang tu, "Allah, baru nampak, dah 20 tahun baru jumpa, cari lama dah nak bayar hutang, hutang mu dah buat sedekah kat masjid, bukan tak mau bayar".
Pastu kawan kita pun kata, "Allah, cerita lamaaa, tok sah buat kira2 sangat lah, kita kawan kan, kira bayor jugak la, aq nak jugak duit tu".
Jadi kena bayar jugak, sebab hak dia, wajib kena bayar, yang derma tadi tu jadi derma sunat, ko jangan ambil balik pulak dari masjid tu, x boleh ambik dah.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pages