Pada telahan penyanyi berusia 25 tahun itu, muzik garapannya tidak bersifat semasa dan sukar untuk dikelaskan sebagai irama pilihan penggemar lagu-lagu popular arus perdana.
Namun, apa yang pernah singgah dalam kotak fikiran Isyana suatu ketika dahulu ternyata tidak tepat sama sekali. Single debutnya, Tetap Dalam Jiwa yang dipetik daripada album tersebut berjaya mencuri perhatian peminatnya di Malaysia.
Sewaktu menjayakan sebuah persembahan mini di ibu kota baru-baru ini, Isyana mengakui berasa sangat terkejut apabila peminat yang hadir turut menyanyikan lagu berkenaan bersama-samanya.

Senang

“Ketika lagu ini dipasarkan dua tahun lalu, saya tidak berpeluang untuk menjalankan promosi secara rasmi di sini. Jadi, sebelum persembahan bermula, saya jangka tidak ramai yang akan muncul.
“Namun, jangkaan saya meleset apabila kesemua yang hadir tahu menyanyikan lagu-lagu saya. Aduh, saya berasa sangat gembira,” luahnya jujur.
Menurut Isyana, dia masih kehilangan kata-kata kerana muzik tulisannya kini diminati peminat yang berada di luar Indonesia.
“Sewaktu dilamar oleh Sony Music Indonesia beberapa tahun lalu, saya pernah menyatakan hasrat untuk menulis karya sendiri. Saya juga bukan seperti penyanyi tipikal lain yang lagu-lagu dipasarkan mengikut permintaan pendengar.
“Ternyata, muzik jujur tulisan saya ini yang menjadi pilihan kebanyakan pendengar di Indonesia, Malaysia dan barangkali juga di Singapura. Saya benar-benar bersyukur dengan kurniaan Tuhan kepada saya,” katanya lagi.
Isyana juga berasa sangat senang dengan penerimaan peminat muzik tanah air dan merancang untuk terus kembali ke Malaysia pada masa akan datang.
“Saya menjadi sangat bersemangat untuk berkarya dan pastinya akan kembali ke Malaysia pada masa depan,” kata pemuja Datuk Sheila Majid, Datuk Seri Siti Nurhaliza dan SonaOne itu sambil tersenyum.
Melanjut bicara mencakupi usia mentahnya berbanding penyanyi-penyanyi prolifik Indonesia lain, Isyana berkata, tidak pernah timbul perasaan mahu bersaing sesama sendiri, apatah lagi menunjukkan kehebatan kepada anak seni yang lebih senior.
“Pada pendapat saya, tiada gunanya jika bersaing sesama sendiri. Ia suatu perkara yang sangat merugikan. Hal ini kerana, setiap penyanyi membawa karakter muzik yang berbeza.
“Jadi, lebih baik kita memberi perhatian kepada pilihan muzik masing-masing dan terus mewarnai industri hiburan secara sihat,” katanya.