Header AD

Kapal Terbang EgyptAir dirampas, terpaksa mendarat di Cyprus


  • EgyptAir penerbangan MSR181 sedang dalam perjalanan dari Alexandria El Nohza ke Kaherah apabila seorang lelaki dilaporkan diikat dengan bahan letupan memaksanya untuk mendarat di Cyprus.
  • Semua penumpang telah dibebaskan dan perampas yang menyerah diri. Beliau telah ditangkap.
  • Presiden Cyprus berkata rampasan itu bukan keganasan yang berkaitan.


Sefedin Mustafa, lelaki yang dirampas sebuah penerbangan EgyptAir dari Alexandria El Nohza ke ibu negara Kaherah pada Selasa telah menyerah kalah dan telah ditangkap dan semua tebusan telah dibebaskan, kata syarikat penerbangan itu. Perampas itu muncul dari pesawat dengan tangannya di udara, TV negeri dilaporkan.

"Ia," maka Cyprus Kementerian Luar diumumkan pada 2:41 petang waktu tempatan.
Sebelum itu, semua penumpang kecuali empat anak kapal dan tiga penumpang telah dibebaskan selepas rundingan dengan perampas yang dikatakan itu, kata menteri penerbangan awam Mesir. Mereka akhirnya telah dilihat meninggalkan pesawat, Associated Press melaporkan, dan seorang lelaki telah pun dilihat memanjat keluar dari tingkap kokpit dan tergelincir off pesawat.

The jet, A320 Airbus, terpaksa mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Larnaca di Cyprus, sebuah pulau kira-kira 377 batu dari Kaherah. Syarikat penerbangan itu meragut sekurang-kurangnya 81 orang dilaporkan di atas kapal.


Sekurang-kurangnya satu perampas, yang namanya tidak disahkan, dilaporkan diikat dengan bahan letupan apabila beliau menuntut juruterbang mengubah laluan pesawat, kementerian penerbangan awam Mesir berkata dalam satu kenyataan.

Cyprus Presiden Nicos Anastasiades berkata rampasan itu tidak didorong oleh keganasan, tetapi atas sebab-sebab peribadi. Apabila ditanya sama ada seorang wanita telah terlibat, Anastasiades berkata: "Sentiasa ada seorang wanita yang terlibat."

media kerajaan Cyprus juga melaporkan bahawa perampas itu diminta menghubungi bekas isterinya, yang tinggal di Cyprus.

Pada masa penulisan ini, tiada penerbangan tiba atau berlepas dari lapangan terbang di Cyprus, BBC melaporkan.rampasan itu datang pada masa kebimbangan mengenai keselamatan penerbangan Mesir. Pada bulan Oktober, sebuah pesawat penumpang Rusia berpecah kepada dua apabila ia terhempas ke atas Mesir Sinai Peninsula sejurus berlepas, membunuh semua 224 orang di atas kapal. pihak berkuasa Rusia menafikan sekutu Negara Islam mendakwa ia menurunkan pesawat. Nahas itu menyebabkan dua syarikat penerbangan utama untuk berhenti terbang di rantau ini kerana kebimbangan Kapal Terbang EgyptAir dirampas, terpaksa mendarat di Cyprus Kapal Terbang EgyptAir dirampas, terpaksa mendarat di Cyprus Reviewed by Adslah Admin on 8:48:00 PM Rating: 5

Post AD