Header AD

Pendengkur Lebih Berisiko Kena Serangan Jantung Daripada Perokok

Pendengkur Lebih Berisiko Kena Serangan Jantung

Selama ini, perokok sering dikaitkan dengan berbagai masalah kesihatan, salah satunya berisiko terkena serangan jantung. Namun kajian menyatakan pendengkur lebih berisiko terkena serangan jantung daripada perokok dan bahkan menjadi penderita obesiti.

Seperti yang dinyatakan dari Daily Mail (25/01), kajian dari Amerika Syarikat tersebut percaya apabila mendengkur, ai akan membuat saluran darah arteri menebal. Keadaan itu pun mencetuskan pendarahan pada otak dan mengakibatkan serangan jantung hingga strok.

Sekitar seperempat wanita dan empat dari sepuluh lelaki adalah pendengkur. Kebiasaan mendengkur selama ini belum pernah disebut mampu memberi kesan buruk bagi kesihatan dalam jangka panjang. Namun ternyata kali ini kajian terbaru menyatakan pendapat yang berbeza.

Pasukan pengkaji dari University of Detroit menjelaskan lebih tepat mengenai kesan penebalan saluram darah yang terjadi dalam tubuh. Penebalan tersebut membuat bekalan oksigen pada otak menjadi berkurangan sehingga menyebabkan strok dan kerosakan otak. Sementara penebalan saluran arteri pada tubuh mencetuskan serangan jantung.

"Penelitian kami membuktikan jikalau mendengkur tidak boleh dipandang ringan," kata ketua pengkaji Dr Robert Deeb.

Dr Deeb pun menyarankan agar kebiasaan mendengkur perlu dihentikan secepatnya. Jika perlu, para pendengkur mestilah berunding dengan ahli terdekat agar keadaan tersebut boleh disembuhkan sebelum menimbulkan masalah yang lebih serius.

Pasukan pengkaji pun melaporkan kajian tentang kebiasaan mendengkur dan kaitannya dengan serangan jantung ini dalam jurnal Laryngoscope.
Pendengkur Lebih Berisiko Kena Serangan Jantung Daripada Perokok Pendengkur Lebih Berisiko Kena Serangan Jantung Daripada Perokok Reviewed by Adslah Admin on 9:46:00 AM Rating: 5

Post AD