Header AD

20 Alat Doktor Zaman Dahulu Yang Sangat Angker

Mari kita mengenali alat-alat doktor pada zaman dahulu kala. Adakah kita tergolong di dalam orang yang sangat beruntung? Adakah alat pada zaman dahulu sangat mengerikan? Jawapan di tangan anda.

1. Amputation Knife (digunakan pada tahun 1700-an)


Pisau yang digunakan untuk pemotongan pada abad ke-18 yang berbentuk, oleh karena ahli bedah cenderung membuat potongan melingkar melalui kulit dan otot sebelum tulang dipotong dengan gergaji. Pada 1800-an, pisau lurus menjadi lebih popular kerana mereka ia lebih mudah meninggalkan lipatan kulit yang dapat digunakan untuk menutup potongan. 

2. Amputation Saw (digunakan pada tahun 1600-an)


Beberapa ahli bedah memilih untuk mempamerkan kekayaan mereka dengan gergaji yang penuh dihiasi seperti ini, di celah-celah bahagian ukiran rumitnya yang terbukti menjadi tempat berkembang biak bagi kuman. 

3. Arrow Remover (digunakan pada tahun 1500-an)


Tidak ramai yang diketahui tentang alat ini, tetapi menurut kajian alat ini dimasukkan ke dalam luka di posisi kontrak, pada paksi pusat digunakan untuk menangkap mata anak panah. Pisau, yang nampaknya memiliki tepi-tepi yang tajam menghadap ke luar, kemudian diperluas dengan menggunakan gunting sehingga dapat menarik keluar mata anak panah. 

4. Artificial Leech (digunakan pada tahun 1800-an)


Penyedutan darah dengan cara kerja seperti lintah ini adalah pengubatan popular untuk berbagai keadaan perbutan yang dijumpai pada tahun 1840 dan sering digunakan dalam operasi mata dan telinga. Pisau yang berputar akan memotong luka di kulit pesakit, sedangkan silinder akan digunakan untuk menghasilkan vakum yang akan menyedut darah. 

5. Bullet Extractor (digunakan pada tahun 1500-an)


Alat yang disebut Elongated bullet extractors ini dapat memanjang hingga mencapai bahagian dalam tubuh pesakit. Extractors seperti ini memiliki hujung sekrup yang dapat dimasukkan ke dalam luka dan dapat dipanjangkan untuk menembus peluru sehingga boleh ditarik keluar.


6. Cervical Dilator (digunakan pada tahun 1800-an)Alat ini digunakan untuk melebarkan leher rahim perempuan selama persalinan, dengan jumlah pelebaran yang diukur pada skala yang terdapat digagangnya. Alat ini kurang disukai kerana sering menyebabkan leher rahim pecah. 

7. Circumcision Knife (digunakan pada tahun 1770-an)


Acara sunat dilakukan di seluruh dunia untuk berbagai alasan, tetapi beberapa instrumen yang digunakan dalam proses tersebut sangat menakutkan kerana menggunakan model pisau seperti yang terlihat pada gambar di Eropah sejak abad ke-18. 

8. Ecraseur (digunakan pada tahun 1870-an)


Ecraseur ini digunakan untuk memutuskan buasir dan rahim atau tumor ovarium. Rantainya akan dilingkarkan di atas massa dan diperkuat dengan menggunakan ratchet, sehingga akan menghentikan sirkulasi darah ke daerah tersebut. 

9. Hemorrhoid Forceps (digunakan pada tahun 1800-an)'Pliers' ini digunakan untuk mencabut buasir dimana antara bilahnya diterapkan tekanan untuk menghentikan bekalan darah, sehingga dapat membuat buasir terangkat keluar. 

10. Hernia Tool (digunakan pada tahun 1850-an)


Alat unik ini digunakan setelah pemulihan hernia. Alat ini akan dimasukkan ke dalam tubuh di daerah yang terkena kesannnya dan ditinggalkan di sana selama satu minggu untuk menghasilkan jaringan parut yang akan membantu menutup hernia. 

11. Hirtz Compass (digunakan pada tahun 1915)Kompas Hirtz digunakan untuk menentukan keberadaan peluru berada dalam tubuh secara tepat sehingga peluru dapat diangkat dengan sangat presisi.

12. Hysterotome/Metrotome (digunakan pada tahun 1860-1890)


Hysterotome atau metrotome ini digunakan untuk memotong leher rahim selama proses histerektomi. 

13. Lithotome (digunakan pada tahun 1740-1830)


Lithotome digunakan untuk memotong kandung kencing yang bertujuan untuk menghilangkan batu. Paksinya berisi sebuah pisau yang tersembunyi yang dimasukkan ke dalam kandung kencing dan kemudian dilepaskan dengan menggunakan pegangan berpegas. 

14. Mouth Gag (digunakan pada tahun 1880-1910)


Kayu ini adalah penyumbat mulut yang berbentuk screw yang akan dimasukkan ke dalam mulut pesakit yang dibius untuk menjaga jalan nafas agar selalu terbuka. 

15. Scarificator (digunakan pada tahun 1910-1920)


Scarificators digunakan di dalam darah. Pisau pegas dalam kumpulan ini akan memotong kulit, dan mangkuk gelas khusus yang bulat boleh diaplikasikan di atas luka. Ketika telah menjadi hangat, akan membantu menarik darah keluar lebih cepat. 

16. Skull Saw (digunakan pada tahun 1830-1860)


Pisau ini digunakan untuk memotong bahagian tengkorak, membolehkan untuk penyambungan dengan instrumen lain.

17. Tobacco Smoke Enema (digunakan pada tahun 1750-1810)


Tobacco Enema digunakan untuk memasukkan asap rokok ke dalam dubur pesakit untuk pelbagai tujuan perubatan, terutama resusitasi korban. Sebuah tabung akan dimasukkan ke dalam anus yang disambungkan ke fumigator dan bahagian bawahnya yang memaksa asap ke arah rektum. Kehangatan asap itu dianggap dapat menstimulasi proses respirasi, tetapi keraguan tentang kredibiliti alat ini menyebabkan timbulnya ungkapan seperti "asap yang akan meledakkan pantat seseorang."

18. Tonsil Guillotine (digunakan pada tahun 1860-an)


Alat ini digunakan untuk menghilangkan amandel yang berkerja layaknya sebuah pisau guillotine, yang akan mengiris amandel yang dijangkiti. Guillotine "ganda" ini reka bentuk agar kedua-dua tonsil boleh dihapuskan pada saat yang sama.

19. Trephine (digunakan pada tahun 1800-an)Rephine adalah alat perubatan yang dilengkapi pisau silinder yang digunakan untuk membuat lubang tengkorak. Dan bahagian Spike di tengahnya digunakan untuk memulakan prosedur pemotongan.

20. Vaginal Speculum (digunakan pada tahun 1600-an)Specula ini telah digunakan selama beribu-ribu tahun yang membolehkan doktor mempunyai lebih baik visi dan akses kepada kawasan vagina (atau rongga badan yang lain). Ini adalah contoh alat perubatan di Eropah abad ke-17, yang muncul menggunakan gerakan cranking untuk melakukan perluasan, lebih dari sekadar hiasan yang menakutkan.
20 Alat Doktor Zaman Dahulu Yang Sangat Angker 20 Alat Doktor Zaman Dahulu Yang Sangat Angker Reviewed by Adslah Admin on 10:52:00 PM Rating: 5

Post AD