Berita Terkini Dan Isu Semasa

Breaking

Post Top Ad

Thursday, November 15, 2012

Pengembaraan Penuh Aksi


WAR yang merupakan salah seorang daripada Four Horsemen of The Apocalypse 
telah dijatuhkan hukuman matiakibat konspirasi.

HACK AND SLASH merupakan satu genre permainan video yang sangat diterima dalam kalangan masyarakat gamers. Permainan video God of War, Dante’s Inferno dan Devil May Cry ialah antara contoh permainan video bergenre hack and slash.

Dibikin oleh Vigil Games dan diterbitkan oleh THQ, Darksiders II boleh didapati di pasaran bermula 13 Ogos lalu untuk platform PlayStation 3, XBOX 360 dan juga Microsoft Windows.

Permainan video Darksiders II ini juga telah dirancang untuk dibawa masuk ke platform Wii U pada hujung tahun 2012.

Plot

Tidak seperti jangkaan ramai komuniti gamer, Darksiders II bukan sambungan kepada siri sebelum ini iaitu Darksiders. Jika pemain pernah dan tamat bermain Darksiders, pemain pasti ingat bahawa watak utama siri iaitu War adalah salah seorang daripada kumpulan Four Horsemen of The Apocalypse, yang bertanggungjawab mengekalkan keseimbangan antara tiga dunia - dunia manusia, syurga dan neraka.

Namun, dalam Darksiders II, pemain akan mengawal Death, iaitu salah seorang daripada Four Horseman of The Apocalypse selain War, Strife dan Fury.

Selepas diarahkan untuk membunuh kaum mereka sendiri, iaitu Nephilim, War telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman mati. Mengesyaki adik beliau menjadi mangsa konspirasi, Death mengingkari arahan Charred Council dan mengembara untuk mencari bukti.

Mekanisme permainan

Darksiders II secara asasnya adalah sebuah permainan video gabungan beberapa genre termasuklah hack and slash, action role-playing dan juga action-adventure. Dengan gabungan genre inilah Darksiders II berjaya mendahului permainan video lain dengan genre yang sama.

Dunia permainan adalah dunia terbuka dan pemain boleh sama ada berjalan kaki ataupun mengembara dengan menunggang kuda milik Death, iaitu Despair. Di Overworld, terdapat daerah yang boleh diterokai dengan lebih mendalam seterusnya membolehkan pemain untuk menjalankan misi utama ataupun misi sampingan.

Pemain juga mampu melompat masa (warp) ke beberapa lokasi tertentu di Overworld. Sepanjang permainan, pemain akan sentiasa diberi bantuan oleh Dust, iaitu seekor burung gagak yang akan menunjuk jalan kepada Death ke objektif seterusnya.

Senjata dan kemahiran

Death menggunakan sabit di kedua-dua belah tangan sebagai senjata. Sepanjang permainan pemain akan diberi experience dan setiap kali pemain menaiki peringkat seterusnya, poin kemahiran akan diberikan untuk meningkatkan ataupun mempelajari kemahiran baharu.

Death juga mempunyai senjata sampingan seperti tukul, kapak dan juga penumbuk. Setiap senjata mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Pemain digalakkan untuk menguji setiap senjata bagi menentukan senjata yang terbaik untuk stail mereka.

Di samping mengumpul experience point pemain juga boleh mengumpul stonebites, iaitu sejenis batu yang tersembunyi di sepanjang permainan. Dengan memperdagangkan stonebites dengan seorang karakter bernama Blackroot, pemain dapat meningkatkan status secara kekal.

Namun, pemain harus ingat bahawa apabila sudah memiliki tiga jenis stonebites, kombinasi yang berbeza diperlukan untuk setiap jenis statu Death.

Grafik

Darksiders II mempunyai grafik yang mantap dan boleh diterima. Walau bagaimanapun, grafik masih tidak setanding dengan permainan video seperti Final Fantasy XIII dan juga Uncharted 3, iaitu siri permainan video yang sering digunakan sebagai penanda aras untuk grafik di PlayStation 3.

Namun, grafik di platform PC masih di tangga teratas. Walaupun mekanisme permainan sedikit sebanyak seperti siri God of War, Darksiders II masih berjaya menarik minat ramai pemain.

Ini kerana Darksiders II mempunyai cara penyampaian yang lebih menarik atau mungkin ia memberi nafas baharu kepada genre hack and slash.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pages