Header AD

Kematian Lebih 40,000 Orang Sejak Konflik BermulaBEIRUT, 23 Nov (Bernama) - Lebih daripada 40,000 orang telah dibunuh dalam tempoh 20 bulan konflik antara Syria angkatan Presiden Bashar al-Assad, dan mereka yang berjuang untuk menggulingkan beliau, kumpulan pemantauan keganasan berkata pada hari Jumaat.

Rami Abdelrahman, ketua Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia, berkata kira-kira setengah kematian awam dan perpecahan separuh lain mengenai sama rata antara pemberontak dan tentera kerajaan.

"Angka itu mungkin lebih tinggi sebagai pemberontak dan pembohongan kerajaan tentang berapa ramai tentera mereka telah meninggal dunia untuk membuat ia kelihatan seperti mereka menang," Abdelrahman memberitahu Reuters.

Kubu yang berpangkalan di Britain, yang menyokong pembangkang, telah mengumpul nama-nama orang mati sejak pasukan keselamatan kerajaan mula menembak penunjuk perasaan pro-demokrasi Mac 2011.

Tentera dan penduduk Syria mengangkat tangan untuk melawan tentera Assad dan perang bermula sejak Assad naik sebagai presiden.

Abdelrahman berkata dia hanya mengira orang mati yang disahkan oleh rakan-rakan atau saudara mara.

"Terdapat 10,000 hingga 15,000 orang yang ditahan bulan lalu, kita tidak boleh menggunakan angka sebenar kerana kita tidak tahu jika mereka hidup atau mati," katanya.

Reuters tidak boleh bebas mengesahkan angka disebabkan sekatan pelaporan yang teruk yang dikenakan oleh pihak berkuasa Syria. - Bernama
Kematian Lebih 40,000 Orang Sejak Konflik Bermula Kematian Lebih 40,000 Orang Sejak Konflik Bermula Reviewed by Adslah Admin on 7:12:00 AM Rating: 5

Post AD