Header AD

Jumpa Fosil Jari Manusia Di Planet MarsInfo Astronomy — Robot Curiosity yang dihantar oleh Badan penerbangan dan Angkasawan Amerika Syarikat (NASA) untuk menyelidik Planet Mars, telah merakam beberapa penemuan ganjil yang seprti menunjukkan tanda-tanda kehidupan di planet Mars. Ternyata, Curiosity telah merakam sebuah fosil jari, batu berukir, hingga selipar yang dipercayai digunakan oleh orang Martian, penduduk planet tersebut.

Seperti dilaporkan the Daily Mail, Ahad (26/8) kelmarin, pemerhati mahluk luar angkasa, Stephen Hannard, mengaku pening dengan rakaman Curiosity tersebut. "Apakah ini nyata atau jerat cahaya atau sesuatu yang lain? Anda sendiri tentukan," jelas Hannard.

Salah satu anggota pecinta alien di Inggeris itu juga mengunggah video di web Youtube saban lalu. Dalam video itu memperlihatkan muncul benda asing yang meluncur di langit dekat Mars.

Namun NASA belum mengeluarkan pernyataan rasmi mengenai penemuan sejumlah benda yang boleh menjadi bukti adanya kehidupan Martian. Bentuk fosil jari itu memang terlihat sangat mirip dengan jari manusia bumi. Namun, belum boleh diyakini apakah itu jari atau bukan.

Video yang diunggah Hannard juga menunjukkan fenomena cahaya putih melayang di langit planet Mars. Beberapa pemerhati meyakini tentang cahaya putih tersebut, tapi sebagian lain berpendapat cahaya itu adalah 'jerat' kamera Curiosity yang memiliki tingkat ketajaman terbatas.

Robot yang mendarat di Mars awal bulan ini setelah melalui perjalanan hampir setahun itu mempunyai banyak misi. Salah satunya mencari jawapan mungkinkah astronomi mendarat di planet Mars tersebut dan mencari apakah Mars boleh menjadi tempat tinggal penduduk bumi di masa depan.
Jumpa Fosil Jari Manusia Di Planet Mars Jumpa Fosil Jari Manusia Di Planet Mars Reviewed by Adslah Admin on 5:38:00 PM Rating: 5

Post AD