Header AD

Hari Asyura atau 'Ashura Day


Hari Asyura (10 Muharram)

Hari Tanda Besar Kuasa dan Kemuliaan Allah

Hari Asyura adalah hari ke-10 atau Muharram (bulan pertama dalam kalendar Islam). Sejak awal dunia ini, hari Asyura telah menjadi hari yang sangat penting. Pada hari ini tanda-tanda besar kuasa dan kemuliaan Allah telah muncul di dunia. Pada hari ini banyak Nabi telah dilahirkan dan mereka telah dimulakan ke pejabat nubuatan. Pada hari ini, Nabi, Saints dan penjawat Ikhlas Allah telah diberkati dengan mukjizat dan kuasa rohani.

Pada Hari Asyura berikut telah berlaku:

1. Taubat Nabi Adam (rahmat Allah ke atasnya) telah diterima oleh Allah

2. Kapal Nabi Nuh (Noah) (rahmat Allah saw) datang untuk berehat di atas gunung yang dipanggil Al-Judi.

3. Nabi Ibrahim (Abraham) (nikmat Allah saw) dilahirkan pada hari ini.

4. Beliau mendapat gelaran Khalil-Ullah (kawan Allah) pada hari ini.

5. Kebakaran di mana Nabi Ibrahim (rahmat Allah ke atasnya) telah dibuang oleh raja Namrud menjadi sejuk dan cara keselamatan bagi Nabi Ibrahim, dengan perintah Allah.

6. Allah selamatkan Nabi Ayub (Ayub) (nikmat Allah kepadanya) dari kesusahan dan dia telah dipulihkan kepada kemakmuran.

7. Dengan limpah kurnia Allah, Nabi Yunas (Yunus) (rahmat Allah ke atasnya), selepas ditelan oleh ikan besar (paus) selama empat puluh hari, telah casted keluar di pantai.

8. Mussa Nabi (Musa) (nikmat Allah kepadanya) mendapat kemenangan ke atas Firaun.

9. Nabi Suleman (Sulaiman) (rahmat Allah ke atasnya) telah dibuat raja untuk memerintah ke atas manusia, Jins, Haiwan dan udara.

10. Nabi Idris (Enoch) (nikmat Allah kepadanya) dan Nabi Issa (Isa) (rahmat Allah ke atasnya) telah diangkat hidup.

11. Imam Hussain (Allah ra), cucu Nabi yang kita cintai, mendapat syahid di Karbala di Iraq.

12. Hari kebangkitan dan penghakiman akan berlaku pada hari ini (Asyura)

 (Ghunia-Al-Talibeen & Tafsir-e-Sawi)

Perkara yang boleh dilakukan pada Hari Asyura

Ia adalah Mustahab (wajar) untuk mengamalkan berikut pada hari Asyura:

Untuk memberi kepada badan amal
Untuk menawarkan Naf'l (pilihan) solat
Untuk membaca Surah IKLAS 1000 kali
Untuk melawat sah Ullamas (Ulama)
Untuk mengambil mandi
Untuk menjadi baik kepada anak-anak yatim
Untuk menyediakan makanan bermurah hati kepada ahli keluarga
Untuk memohon Surmah (Collyrium) mata
Untuk memotong kuku
Menziarahi orang sakit
Untuk berdoalah berkat (Dua)
Untuk memperingati kesyahidan Imam Hussain (ra dengan dia)
 (Fazial Al-Shahoor Wal Ayyam)

Sembahyang untuk Hari Asyura

1. Lakukan 2 rakaats doa Naf'l, setelah mandi. Dalam setiap rakaat membaca Surah Fatihah sekali, Surah IKLAS 10 kali. Pada selesai solat membaca Ayaat-ul-kerusi sekali dan Darood Ibrahim 9 kali diikuti oleh dua Hari Asyura.

2. Lakukan 6 rakaats doa Naf'l.

Dalam setiap rakaat membaca berikut sekali:
  • Surah Fatihah
  • Surah Wa-Shams
  • Surah Qadr
  • Surah Zulzilah
  • Surah IKLAS
  • Surah Falaq
  • Surah Na'as

Pada doa ini selesai membaca surah Al-Kaafiruun sekali di Sajdah dan kemudian memohon restu Allah. Ia telah ditulis dalam Ghuniya-Al-Talibeen bahawa selepas melaksanakan ini doa apa jua kebaikan yang diminta bagi Allah diberikan.

3. Lakukan empat rekaats doa Naf'l

Dalam rekaat setiap membaca Surah Fatihah sekali dan Surah IKLAS 50 kali. Allah akan mengampunkan 50 tahun dosa dan istana akan disediakan di syurga. (Kulub Rahatul)

Adakan Mesyuarat pada Hari Asyura

Holding mesyuarat agama dalam tempoh 10 hari pertama Muharram, khas pada hari Ashura, adalah sah di sisi undang-undang (Ja'iz) dan ia karies banyak reward.In mesyuarat ini, ucapan yang dibuat mengenai amalan kebaikan dan berani syahid Karbala . Mesyuarat-mesyuarat berkedut rasa kestabilan, keamanan dan ketahanan dalam hati dan minda umat Islam. Pada majlis itu ucapan juga harus merangkumi cerita membentuk kehidupan Khulfa-e-rashedean (khalifah yang sah) dan lain-lain Sebagai haabs (sahabat).

Fatihah dan Isal-e-Sawaab

Fatihah dan Isal-e-Sawaab adalah satu cara menghantar ganjaran kebaikan kepada roh realtives Islam yang kita cintai, kawan-kawan, ulama, Saints dan Nabi yang tidak lagi dengan kami. Fatihah dan Isal-e-Sawaab adalah sah di sisi undang-undang (Ja'iz) dan tegas selaras dengan prinsip-prinsip Islam. Sesetengah orang, kerana kejahilan mereka, pertimbangkan Fatihah dan Isal-e-Sawaab sebagai Haram 'dan Bida'at, tetapi mereka tidak adalah right.On hari Asyura, umat Islam membuat Fatihah dan Isal-e-Sawaab bagi roh-roh Imam Hussain (Allah ra) dan syahid lain Karbala. Bagi tujuan ini umat Islam menyediakan hidangan manis, minuman sejuk (sharbat), dan lain-lain buah-buahan, dan mengedarkan di kalangan saudara-mara, rakan-rakan dan orang miskin.

Puasa pada Hari Asyura

Berpuasa pada hari Asyura membawa pahala yang besar. Ia adalah lebih baik untuk berpuasa 9 dan 10 Muharram. Kita yang tercinta Nabi Muhammad (Keamanan dan rahmat Allah saw) telah berkata bahawa ini adalah puasa yang paling menguntungkan sebelah Ramadhan. Nabi yang kita cintai juga telah berkata bahawa berpuasa pada hari Asyura akan mengimbangi dosa satu tahun.

(Tirmidhi Sharif)

Dikatakan bahawa ketika Nabi Nuh (nikmat Allah kepadanya) mendarat dengan selamat di atas gunung Judi, selepas banjir itu, beliau bersama-sama dengan orang lain, termasuk burung dan haiwan, diperhatikan berpuasa pada hari Asyura untuk mengucapkan terima kasih kepada Allah

(Tafsir-e-Sawi)

Hazrat Hafsah (ra dengan dia) dilaporkan telah berkata bahawa Nabi tercinta kita mengamalkan empat perkara berikut tanpa gagal:

1. Puasa pada hari Asyura

2. Berpuasa pada sembilan hari pertama Zil-Hajj

3. Berpuasa selama 3 hari dalam setiap bulan (13, 14 dan 15 setiap bulan Islam)

4. Dua rakaat solat sunnah Subuh.

 (Sharif Nasai)

Hazrat Ibne Umar (ra dengan dia) telah melaporkan bahawa kita yang tercinta Nabi Muhammad (Keamanan dan rahmat Allah kepadanya) berkata bahawa berpuasa pada hari Asyura adalah bersamaan dengan pahala berpuasa selama satu tahun.

(Ma Ssbata Bis-Sunnah)

Dalam cahaya rujukan di atas semua umat Islam harus berpuasa pada hari Asyura.

Hari Asyura atau 'Ashura Day Hari Asyura atau 'Ashura Day Reviewed by Adslah Admin on 11:01:00 AM Rating: 5

Post AD