Header AD

Hari Asura - Puasa Untuk Menghormati Nabi Musa


"Lailaha illa Huwa" - Hari Ashura

Puasa pada hari Asyura adalah sangat disyorkan berdasarkan Hadis di bawah.

Seiring dengan ini, kita juga ingat hari ini sebagai salah satu peristiwa yang paling tragis dalam sejarah Islam apabila tercinta Nabi Muhammad cucu Imam Hussein bersama-sama dengan keluarganya telah syahid manakala berdiri menentang ketidakadilan.

Sahih Bukhari, Jilid 6, Book 60, Nombor 202 - Riwayat Ibn Abbas :

Apabila Nabi tiba di Madinah, Yahudi telah memerhatikan puasa pada Asyura (10 Muharram) dan mereka berkata, "Ini adalah hari apabila Musa menjadi menang atas Firaun," Pada itu, Nabi berkata kepada para sahabatnya, "kamu (Muslims) lebih berhak untuk meraikan kemenangan Musa daripada mereka, jadi memerhatikan berpuasa pada hari ini. "

Ia juga disyorkan untuk menjadi pemurah pada hari ini ke arah ahli keluarga dan ibu bapa kerana Nabi Muhammad menyatakan bahawa sesiapa yang bermurah hati kepada keluarganya pada hari Asyura, maka Allah adalah murah hati terhadap beliau bagi keseluruhan tahun.

Terdapat beberapa hadis lain yang merujuk kepada kepentingan hari Ashura.

Ya Allah! Memberkati kita untuk melakukan perbuatan-perbuatan yang baik. Buat satu tahun baru perpaduan, kerjasama dan kejayaan.

Hari Ashura - Sumber
Hari Asura - Puasa Untuk Menghormati Nabi Musa Hari Asura - Puasa Untuk Menghormati Nabi Musa Reviewed by Adslah Admin on 8:34:00 AM Rating: 5

Post AD