Header AD

Sakit Kaki Boleh Membahayakan Jantung


David Dow fikir beliau mempunyai masalah, dan bahawa kakinya telah tercedera. Tetapi ia ternyata, sakit ini mungkin telah menyelamatkan nyawanya.


Sebaliknya sihat berusia 57 tahun itu, dia beranggapan dia hanya diperlukan untuk mempelajari beberapa latihan pengukuhan belakang, jadi dia mendapati seorang jurulatih peribadi untuk membantu beliau. Tetapi walaupun latihan, sakit kakinya semakin teruk menjadikan ia sukar bagi beliau walaupun untuk berjalan dari kereta ke pintu masuk kedai runcit. Dia dan jurulatih yang disyaki sesuatu yang lain adalah salah dan dia meminta nasihat doktor.

Soon ujian doktor mendedahkan punca sebenar: tersumbat dalam saluran darah kakinya. Malah, arteri yang pergi ke kaki beliau yang lebih rendah adalah hampir 100 peratus disekat. Puncanya? Tahun merokok berat dan makanan yang tinggi lemak, dan faktor-faktor lain telah menyebabkan kolesterol, tisu parut dan darah beku untuk membina di dalam saluran darahnya.

Kebanyakan orang berfikir jenis ini penyakit arteri tersumbat, atau arteriosklerosis, hanya berlaku di tengah-tengah. Tetapi sebagai menunjukkan kes Dow, ia boleh berlaku di seluruh badan. Apabila ia berlaku, ia dipanggil penyakit arteri periferal, atau PAD.

Dan pada sesetengah orang, PAD menyebabkan kesakitan kaki yang bertindak sebagai 'amaran awal' bahawa seseorang itu berisiko tinggi untuk serangan jantung atau strok, kata University of Michigan Kardiovaskular Pusat pakar.

"Ini adalah lambang penyakit itu di seluruh," kata James Stanley, MD, seorang pengarah CVC UM dan pakar bedah vaskular yang dikendalikan di Dow. "Ia seperti uban anda tidak hanya mendapatkan ia pada sebelah kepala anda. Jadi jika anda mempunyai jenis ini tersumbat di kaki anda, anda akan mempunyai tempat-tempat lain."

Malah, hampir satu perempat daripada orang-orang yang mempunyai sakit kaki disebabkan PAD akan mati dalam tempoh lima tahun, kebanyakannya disebabkan oleh serangan jantung dan masalah jantung yang lain, Stanley berkata. Bagi orang-orang seperti Dow, kaki yang sakit menghalang mereka daripada berjalan jarak pendek walaupun, kemungkinan adalah lebih teruk lagi: seberapa banyak yang separuh akan mati oleh lima tahun.

Mujurlah, Dow mendapat didiagnosis dan dirawat sebelum yang berlaku kepadanya. Stanley melakukan pembedahan pintasan untuk membuka arteri disekat kakinya, serupa untuk memintas bahawa pesakit jantung mempunyai. Satu pemeriksaan baru-baru ini menunjukkan dia berbuat baik.

"Sudah pasti, ia adalah satu panggilan bangun," kata Dow, yang telah berhenti merokok dan mengubah tabiat makan beliau. "Anda tahu bahawa pepatah lama, 'Jika ada asap, ada api'? Saya pasti bahawa saya bukan sahaja mempunyai isu vaskular di kaki saya lebih rendah, tetapi saya pasti saya mempunyai mereka dalam bahagian-bahagian lain badan saya."

Dow tidak bersendirian, kata Stanley, yang telah beroperasi pada beribu-ribu pesakit dengan PAD teruk dalam dekad beliau sebagai seorang profesor pembedahan vaskular di Sekolah Perubatan UM. Hampir 30 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai beberapa bentuk PAD, walaupun majoriti adalah "senyap" kes-kes yang tidak menyebabkan gejala. Antara orang lebih umur 70 tahun, hampir seorang dalam lima mempunyai PAD.

Siapa yang paling berisiko untuk PAD? Orang lebih 50, perokok, orang-orang dengan diabetes, orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, rakyat dengan kolesterol tinggi, dan orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obes, Stanley menerangkan. Dalam erti kata lain, ia adalah kumpulan yang sama individu yang mempunyai risiko yang tinggi serangan jantung dan strok.Jadi, nasihat untuk mencegah PAD, atau berhenti sebelum ia menjadi serius, adalah sebahagian besarnya sama seperti nasihat untuk mencegah serangan jantung atau strok: Berhenti merokok, makan sihat, bersenam lebih, mengawal gula darah anda jika anda mempunyai diabetes, mengurangkan berat badan, dan mendapatkan tekanan darah dan paras kolesterol diperiksa. Dan bertanyalah doktor anda jika anda perlu mengambil aspirin setiap hari untuk mengelakkan pembekuan, atau ubat untuk mengurangkan tekanan darah dan kolesterol.

Walaupun PAD membuatkan kaki orang menyakiti atau berasa letih apabila mereka berjalan atau bersenam gejala bahawa panggilan "claudication" doktor yang berasa seperti "Charlie kuda" kejang satu jenis perkara yang terbaik untuk melakukannya adalah untuk berjalan lebih, kata Stanley.


"Lebih banyak pesakit berjalan, semakin besar kemungkinan ia adalah bahawa mereka akan membangunkan saluran darah sedikit 'melencong', yang dipanggil 'cagaran' kapal, di sekeliling halangan tersebut," jelas beliau. Majoriti besar orang boleh membangunkan kapal-kapal yang akan mengurangkan kesakitan.


Tetapi pada sesetengah orang, PAD telah mendapat cukup buruk untuk menyebabkan kesakitan atau kebas walaupun apabila seseorang tidur sesuatu yang dipanggil "Selebihnya sakit." Stanley berkata kesakitan ini sering membangkitkan pesakit dari tidur. Ia paling kerap berlaku dalam bola kaki dan mungkin merasa seperti seseorang telah dibalut pembalut di sekeliling kaki. Ini tahap gejala adalah menyenangkan, beliau berkata, kerana ia menunjukkan tersumbat yang lebih teruk tanpa saluran cagaran yang mencukupi.


Satu lagi tanda PAD teruk ialah pembangunan kudis menyakitkan, atau ulser, pada kaki dan jari kaki. Ini berlaku kerana aliran darah ke kaki yang lebih rendah tidak cukup untuk memberi makan kepada tisu, dan ia bermula untuk memecahkan. Orang yang mempunyai kencing manis, badan yang mempunyai masa terutamanya keras penyembuhan ulser itu, adalah paling berisiko. Jika tidak dirawat, ulser kulit boleh mendapatkan teruk dan bertukar menjadi gangren selalunya membawa kepada pemotongan.


Majoriti kes PAD adalah tempat berhampiran serius ini. Tetapi orang-orang yang tidak mendapat bantuan untuk gejala apabila mereka mula mungkin mendapati masalah mereka menjadi lebih teruk dari masa ke masa.


Jadi, Stanley mengesyorkan bahawa sesiapa sahaja yang mempunyai ketidakselesaan di kaki atau kaki mereka, terutama sakit baru yang berlangsung lebih daripada seminggu, perlu berbincang dengan doktor. Dia atau dia mungkin melakukan pemeriksaan Doppler menyakitkan, bukan invasif ujian ultrasound yang mengesan tekanan darah di hujung.


Ujian Doppler boleh memberitahu sama ada seseorang mempunyai PAD dan bagaimana buruk sekatan mungkin. Bergantung kepada keputusan, doktor mungkin mengesyorkan MRA (resonans magnet arteriogram) kaki, atau arteriogram konvensional yang melibatkan menyuntik pewarna ke dalam arteri kaki melalui peranti yang dipanggil kateter.


Jika tersumbat teruk ditemui, seperti dalam kes Dow, terdapat beberapa pilihan. Dua adalah serupa kepada mereka untuk pesakit jantung: minimally invasive prosedur seperti angioplasti yang membuka tersumbat dengan belon kecil, atau bypass pembedahan untuk meletakkan rasuah yang baru untuk membawa darah ke kawasan disekat.


Terdapat juga menjanjikan pilihan baru di kaki langit, untuk membantu badan berkembang saluran darah baru di kawasan disekat. CVC UM tempat pertama di dunia di mana pesakit dengan PAD teruk boleh sukarelawan untuk eksperimen rawatan baru terapi gen dipanggil MultiGeneAngio.


Perbicaraan MultiGeneAngio mengambil sel dari urat di lengan pesakit, menambah dalam gen baru yang menggalakkan pertumbuhan saluran darah, dan kemudian menyuntik sel-sel ke dalam arteri disekat menggunakan teknik minimal. Sekarang, ia masih diuji untuk keselamatan dan untuk mencari dos yang betul daripada sel-sel, kata Michael Grossman, MD, pakar kardiologi intervensi UM yang mengetuai kajian di UM. Tetapi jika kajian membuktikan berjaya satu hari nanti boleh menjadi pilihan rawatan baru untuk pesakit.


Sehingga hari itu, senjata terbaik terhadap PAD adalah pengetahuan yang lebih baik daripada hakikat bahawa sakit di kaki adalah lebih daripada sesuatu yang menyusahkan. "Jika seseorang mempunyai PAD terdapat dua isu," kata Stanley. "Apa yang berlaku kepada kaki anda, dan apa yang berlaku kepada kehidupan anda."

Fakta mengenai penyakit arteri periferal atau PAD:
  • Penyakit arteri periferal, atau PAD, kadang-kadang dipanggil penyakit vaskular periferal. Kedua-dua nama-nama yang menggambarkan menyekat saluran darah di bahagian persisian badan, jauh dari hati.
  • Tersumbat disebabkan oleh tokokan kolesterol, tisu parut dan darah beku dalam saluran darah - perkara yang sama yang berlaku dalam saluran darah yang memakan jantung.
  • PAD mengganggu aliran darah ke kaki dan kaki, yang boleh menyebabkan kesakitan atau kebas di kaki. Apabila kesakitan berlaku semasa seseorang berjalan atau bersenam, ia dipanggil claudication.
  • Apabila ia berlaku sebagai seorang yang sedang tidur, ia dipanggil sakit rehat.
  • Tersumbat serupa dalam jantung atau otak boleh menyebabkan serangan jantung atau strok.
  • Orang dengan PAD, terutama PAD yang menyebabkan kesakitan, mempunyai lebih tinggi daripada normal risiko mempunyai serangan jantung atau strok. PAD dianggap tanda amaran untuk lebih serius, masalah yang mengancam nyawa.
  • PAD adalah lebih cenderung untuk membangunkan dalam orang-orang yang mempunyai yang diwarisi secara keturunan (genetik) kecenderungan untuk membangunkan arteri disekat, dan di kalangan mereka yang berusia melebihi 50 tahun. Ia juga jauh lebih biasa di kalangan orang-orang yang merokok, orang-orang yang mempunyai kencing manis, paras lemak darah yang tinggi (contohnya, kolesterol) dan tekanan darah tinggi, dan orang-orang yang mempunyai berat badan berlebihan. Afrika-Amerika kelihatan mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada kumpulan lain.
  • PAD boleh didiagnosis menggunakan ujian ultrasound.
  • Orang yang mempunyai PAD perlu berhenti merokok jika mereka tidak sudah berbuat demikian.
  • PAD boleh dirawat menggunakan senaman, perubahan diet, kawalan gula darah yang baik, dan ubat-ubatan untuk mengurangkan tekanan darah dan kolesterol. Kes-kes yang teruk dirawat dengan prosedur atau pembedahan minimally invasive.

Sakit Kaki Boleh Membahayakan Jantung Sakit Kaki Boleh Membahayakan Jantung Reviewed by Adslah Admin on 7:29:00 PM Rating: 5

Post AD