Header AD

Neuropati/Kerosakan Sistem Badan


Apa Itu Neuropati?

Neuropati adalah koleksi gangguan yang berlaku apabila saraf sistem saraf periferi (bahagian sistem saraf di luar otak dan saraf tunjang) rosak. Keadaan ini biasanya dirujuk sebagai neuropati periferal, dan ia adalah yang paling biasa kerana merosakkan axons saraf. Neuropati biasanya menyebabkan kesakitan dan kebas di tangan dan kaki. Ia boleh mengakibatkan daripada kecederaan trauma, jangkitan, gangguan metabolik, dan pendedahan kepada toksin. Salah satu sebab yang paling biasa neuropati adalah kencing manis.


Neuropati boleh menjejaskan saraf yang mengawal pergerakan otot (saraf motor) dan orang-orang yang mengesan sensasi seperti kesejukan atau sakit (saraf deria). - Neuropati autonomik - Dalam beberapa kes, ia boleh menjejaskan organ-organ dalaman, seperti jantung, saluran darah, pundi kencing atau usus.

Sakit dari neuropati periferal sering digambarkan sebagai cucukan atau sensasi terbakar. Tiada panjang masa tertentu bahawa sakit itu wujud, tetapi gejala sering meningkatkan dengan masa - terutamanya jika neuropati mempunyai keadaan asas yang boleh diubati. Keadaan ini sering dikaitkan dengan pemakanan miskin, beberapa penyakit, dan tekanan atau trauma, tetapi banyak kes tidak mempunyai sebab yang diketahui (dipanggil idiopathic neuropati).

Di Amerika Syarikat, kira-kira 20 juta orang menderita daripada neuropati. Lebih separuh daripada pesakit diabetes juga mengalami keadaan ini.

Apakah Yang Menyebabkan Neuropati?

Kira-kira 30% daripada kes-kes neuropati dianggap idiopathic, yang bermaksud mereka tidak diketahui puncanya. Satu lagi 30% neuropati adalah disebabkan oleh kencing manis. Malah, kira-kira 50% daripada orang-orang dengan diabetes membangunkan beberapa jenis neuropati. Baki kes-kes neuropati, dipanggil diperolehi neuropati, mempunyai beberapa sebab yang mungkin, termasuk:

  • Trauma atau tekanan pada saraf, sering dari pelakon atau topang atau gerakan berulang-ulang seperti menaip di keyboard
  • Masalah pemakanan dan kekurangan vitamin, selalunya dari kekurangan vitamin B
  • Alkohol, sering melalui miskin tabiat pemakanan dan kekurangan vitamin
  • Penyakit autoimun, seperti lupus, artritis reumatoid, dan sindrom Guillain-Barre
  • Tumor, yang sering menekan terhadap saraf
  • Penyakit dan jangkitan lain, seperti penyakit buah pinggang, penyakit hati, penyakit Lyme, HIV / AIDS, atau tiroid tidak begitu aktif (hipotiroidisme)
  • Diwarisi gangguan (neuropati keturunan), seperti penyakit Charcot-Marie-Gigi dan polyneuropathy amiloid
  • Pendedahan racun, dari toksin seperti logam berat, dan ubat-ubatan tertentu dan rawatan kanser

Siapakah Yang Mendapat Penyakit Ini?

Faktor-faktor risiko untuk neuropati periferal termasuk beberapa keadaan dan tingkah laku. Orang dengan diabetes yang kurang mengawal tahap gula dalam darah mereka adalah sangat berkemungkinan untuk mengalami beberapa neuropati. Penyakit autoimun seperti lupus dan artritis reumatoid juga meningkatkan peluang seseorang membangunkan neuropati. Orang yang telah menerima pemindahan organ, pesakit AIDS, dan lain-lain yang mempunyai beberapa jenis penindasan sistem imun mempunyai risiko yang lebih tinggi neuropati. Di samping itu, orang-orang yang penyalahgunaan alkohol atau mempunyai kekurangan vitamin (terutamanya vitamin B) adalah pada peningkatan risiko. Neuropati juga lebih kerap berlaku pada orang dengan buah pinggang, hati atau gangguan tiroid.

Apakah gejala neuropati?

Gejala neuropati bergantung kepada beberapa faktor, terutamanya di mana saraf terjejas terletak dan jenis saraf terjejas (motor, deria, autonomi). Beberapa jenis neuropati menjejaskan semua tiga jenis saraf. Sesetengah neuropati tiba-tiba timbul manakala yang lain datang secara beransur-ansur sepanjang tahun.Motor kerosakan saraf biasanya membawa kepada gejala-gejala yang menjejaskan otot seperti kelemahan otot, kekejangan, dan kekejangan. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk jenis ini neuropati membawa kepada kehilangan imbangan dan koordinasi. Pesakit mungkin mendapati sukar untuk berjalan atau berlari, berasa seperti mereka mempunyai kaki berat, tersandung, atau tayar mudah. Kerosakan kepada saraf lengan boleh membuat ia sukar untuk melakukan tugas-tugas rutin seperti beg pembawa, balang terbuka, atau menghidupkan tombol pintu.Kerosakan saraf deria boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti rasa terjejas kedudukan, kesemutan, kebas, mencubit, dan kesakitan. Sakit dari neuropati ini sering digambarkan sebagai membakar, pembekuan, atau seperti elektrik, dan laporan banyak sensasi memakai yang tidak kelihatan "sarung tangan" atau "stok". Sensasi ini cenderung untuk menjadi lebih teruk pada waktu malam, dan boleh menjadi menyakitkan dan memutuskan. Sebaliknya, kerosakan saraf deria boleh membawa kepada pengurangan atau ketiadaan sensasi, di mana apa-apa pada semua dirasai.Kerosakan saraf autonomic menjejaskan organ-organ dalaman dan fungsi sukarela dan boleh membawa kepada tekanan darah yang tidak normal dan denyutan jantung, mengurangkan keupayaan untuk berpeluh, sembelit, disfungsi pundi kencing, cirit-birit, inkontinens, disfungsi seksual, dan penipisan kulit.

Bagaimana neuropati didiagnosis?

    Ujian halaju pengaliran saraf

Neuropati periferal sering tidak mudah untuk mendiagnosis. Ia bukanlah satu penyakit tunggal, tetapi gejala dengan sering beberapa punca yang berpotensi. Proses diagnostik standard bermula dengan sejarah perubatan penuh dengan peperiksaan fizikal dan neurologi yang akan memeriksa refleks tendon, kekuatan otot dan nada, keupayaan untuk merasa sensasi, dan postur dan koordinasi. Ujian darah juga biasa dalam perintah bagi doktor untuk mengukur tahap vitamin B-12. Lain-lain ujian biasa termasuk kencing, ujian fungsi tiroid, dan kajian saraf pengaliran yang termasuk Electromyography (untuk mengukur pelepasan elektrik yang dihasilkan dalam otot). Doktor juga mungkin mencadangkan biopsi saraf, di mana sebahagian kecil saraf dikeluarkan dan diperiksa di bawah mikroskop.

Bagaimana neuropati dirawat?

Terdapat pelbagai rawatan yang disediakan untuk neuropati periferal. Mereka terdiri daripada pil krim dan tradisional untuk diet terapi dan khas yang merangsang sistem saraf. Antidepresan, terutama tricyclics dan perencat terpilih serotonin semula pengambilan norepinephrine (SNRI), adalah rawatan yang digemari untuk neuropati. Mereka akan melegakan kesakitan neuropathic dalam orang bukan tertekan.Pada bulan Jun 2012, penyelidik dari University of Michigan Sekolah Kejururawatan melaporkan bahawa Cymbalta (duloxetine), antidepresan, boleh melegakan gejala kemoterapi yang disebabkan oleh neuropati periferal.Satu lagi kelas ubat-ubatan yang biasanya ditetapkan untuk neuropati adalah yang anticonvulsants. Ubat-ubatan saluran kalsium blok neuron untuk menghadkan kesakitan. Rawatan narkotik opioid untuk neuropati juga digunakan untuk merawat keadaan ini, tetapi kurang digemari kerana risiko kebergantungan. Walau bagaimanapun, opioid telah yang paling konsisten berkesan dalam mengurangkan kesakitan.Bagi sesetengah jenis neuropati, seperti neuralgia pos-herpes, doktor mengesyorkan rawatan dengan anestetik topikal seperti lidocaine. Aplikasi Topikal capsaicin (bahan kimia yang membuatkan lada panas) juga telah digunakan untuk merawat kesakitan neuropathic.Terapi alternatif bagi neuropati periferal termasuk cannabinoids (kelas bahan kimia yang ditemui di ganja), Jenis Toksin botulinum A (lebih dikenali sebagai Botox), musuh NMDA (seperti ketamin), makanan tambahan (seperti alfa Lipoik dan benfotiamine), urut kiropraktik, yoga, meditasi, terapi kognitif, dan accupuncture.Satu kelas terakhir terapi untuk neuropati dipanggil neuromodulators. Ini termasuk kedua-dua teknologi implan dan bukan implan (elektrik dan kimia) seperti stimulators saraf tunjang, pam tunjang yang diimplan, elektrod yang merangsang korteks motor otak, dan kaedah dipanggil rangsangan otak yang mendalam.

Bagaimana neuropati boleh diurus dan dicegah?

Terdapat beberapa cara untuk menguruskan neuropati dan mencegah gejala. Kesihatan kaki yang baik adalah penting, terutama bagi pesakit kencing manis. Pesakit perlu memeriksa kaki untuk lepuh, luka, atau calluses dan mengelakkan kasut dan stoking ketat. Doktor boleh mencadangkan satu pelan senaman yang akan mengurangkan kesakitan neuropati dan kawalan tahap gula dalam darah. Pesakit juga perlu berhenti merokok dan makan makanan sihat. Urutan tangan dan kaki juga boleh membantu pengurusan neuropati dengan merangsang saraf dan sementara melegakan kesakitan. Akhirnya, ia adalah dinasihatkan untuk mengelakkan tekanan yang berpanjangan pada lutut atau siku untuk mengelakkan kerosakan saraf yang baru.
Neuropati/Kerosakan Sistem Badan Neuropati/Kerosakan Sistem Badan Reviewed by Adslah Admin on 7:21:00 PM Rating: 5

Post AD