Berita Terkini Dan Isu Semasa

Breaking

Post Top Ad

Friday, October 12, 2012

Madu Lebah Yang Berwarna Warni

Got Something In Your Mind??


Madu Lebah Berwarna Warni

Madu ini dijumpai di Timur Laut, Paris.

Warna madu ini tidak boleh dijual kerana ia adalah berlainan daripada yang asal. Mereka mendapati hasil madu yang banyak ini boleh menyebabkan kerugian kerana ia tidak boleh dijual.


Madu Berwarna Biru

Sarang lebah ini menunjukkan beberapa sisa-sisa madu berwarna ditemui di salah satu sarang lebah Perancis. Cecair biru terang tidak teknikal madu, kerana ia datang dari sumber yang bukan-bunga.


Dua Jenis Madu

Berbanding dengan madu biasa (gambar di sebelah kanan), madu yang diwarnai oleh M & M (gambar di sebelah kiri) antara warna hijau-biru gelap, legap coklat.

Madu segar mengambil kualiti sumber dari mana ia datang, kata Dennis vanEngelsdorp, seorang pakar lebah di Universiti Maryland, College Park.

Madu dari nektar bunga oren adalah cahaya dalam warna dan citrusy dalam rasa, manakala madu dari nektar soba adalah berwarna gelap dengan rasa warna tanah yang kukuh.


Berubah Kepada Warna Hijau

Perancis penjaga lebah Andre Frieh menunjukkan sampel madu berwarna hijau dia dituai di rumahnya di Ribeauville.


Semuanya Biru

Naungan biru dalam sarang lebah di atas tidak merupakan kes pertama lebah menghasilkan berwarna "madu."

Pada tahun 2010, New York Times melaporkan bahawa lebah yang disimpan dalam kejiranan Brooklyn Red Hook menghasilkan merah mengingatkan goo sirap batuk. Kerana ia ternyata, lebah tempatan telah menuju ke sebuah kilang berhampiran yang menghasilkan ceri marascino untuk makan bukannya perburuan di taman penjaga mereka.


Post Top Ad

Your Ad Spot

Pages