Header AD

Gadis Yang Berhenti Rokok Sebelum Umur 30 Tahun

Gadis yang berputus asa dalam merokok pada umur 30 tahun mengelakkan risiko kematian awal daripada penyakit-penyakit yang berkaitan dengan tembakau, kajian ini dijalankan lebih dari 1 juta gadis di UK.

Dr Peter Mackereth berkata: ia adalah sangat 
penting untuk mengingatkan orang muda 
untuk tidak mula merokok pada mulanya.

Kajian ini sudah lama dijalankan bahawa perokok akan mati lebih awal dari pada orang yang tidak pernah merokok. Mereka yang berhenti rokok pada umur lebih dari 30 tahun, pada kadar puratanya, jika mereka berhenti pada umur 40, berkemungkinan mereka akan mati setahun lebih awal. Pakar-pakar kesihatan berkata, merokok memang adalah perkara yang tidak elok untuk orang muda. Dianggarkan bahawa, peratus gadis merokok sekarang semakin meningkat dan tahap kematian semakin hampir dengan tahap kematian lelaki.

Angela berkata: beliau merokok dari umur 11 tahun, beliau merokok 10 hingga 11 batang sehari, selepas mengadakan pemeriksaan, beliau ketakutan dengan penyakit yang dialaminya dan beliau cuba mengikuti motivasi dan akhirnya beliau dapat menghentikan tabiat merokok. "Saya dapat membezakan keadaan diri saya semasa saya merokok dan tidak merokok, selepas saya berhenti pada umur 29 tahun, saya merasakan tubuh badan saya sangat sihat" katanya.

Kematian Peringkat Awal

Rekod daripada 1.2 juta gadis yang merokok lebih dari 10 batang sehari menjadi punca kematian awal. Rekodnya adalah sama seperti lelaki. 

Yayasan Paru-paru British berkata prospek untuk kesihatan jangka panjang adalah lebih baik jika orang berhenti merokok sebelum mereka 30, tetapi diingatkan bahawa ini bukan satu lesen untuk merokok "seberapa banyak yang anda mahu dalam usia 20-an".

"Perkara tebaik untuk kesihatan adalah elakkan merokok sepenuhnya".

"Jelas sekali terdapat isu merokok apabila hamil kerana ia menjejaskan kesuburan dan kemudian terdapat bahaya merokok semasa dan selepas kehamilan."

Kepada semua perokok, adalah lebih baik berhenti awal kerana ia adalah untuk kebaikan kesihatan yang tinggi.
Gadis Yang Berhenti Rokok Sebelum Umur 30 Tahun Gadis Yang Berhenti Rokok Sebelum Umur 30 Tahun Reviewed by Adslah Admin on 10:16:00 PM Rating: 5

Post AD