Header AD

Cara Mudah Untuk Jimat Penggunaan Minyak Kenderaan

Tiada sebab kita perlu mengeluarkan lebih minyak lebih dari yang diperlukan, terutamanya dalam penggunaan minyak. Jimat minyak bermakna jimat duit.


Panaskan Enjin

Apabila kamu hendak memanaskan enjin sebelum memulakan perjalanan di awal pagi, kamu hanya perlu 30 hingga 45 saat sahaja. Lebih daripada ini, dengan mudah kamu telah membazir minyak. Kamu juga disarankan bergerak dengan perlahan daripada berhenti kerana ia adalah untuk membuat karburetor anda berfungsi dengan cekap. Pastikan anda tidak memulakan atau mematikan enjin dengan sia-sia. Membiarkan enjin hidup selama 1 minit adalah sama seperti penggunaan memulakan semula enjin anda. Hanya matikan enjin sekiranya anda berhenti dengan masa yang panjang.

Beli atau Isi Minyak

Percaya atau tidak, ada masa tertentu di mana anda akan mendapatkan gas yang lebih baik berbanding pada masa-masa lain. Cuba membeli minyak atau petrol pada hari yang paling sejuk iaitu pada awal pagi atau lewat petang. Ini adalah kerana anda membayar minyak adalah berdasarkan jumlah yang dituang, bukan ketumpatannya. Dan pastikan anda tidak terlebih isi atau tersalah bajet. Pastikan bahawa anda berhenti apabila anda mendengar klik pertama muncung bahan api pam minyak automatik.

Memandu Dengan Bijak

Memandu pada kelajuan yang stabil, anda akan jimat lebih banyak minyak. Laju sangat atau lambat sangat alan membazirkan banyak minyak. Apabila anda ingin laju, anda pasti ingin menutup tingkap, membuka tingkap boleh mengurangkan 1 batu anda sebanyak 10 peratus disebabkan seretan udara.

 Apabila memandu di jalan raya negara kembali, anda akan mahu untuk menonton mempercepatkan atas bukit besar. Sebaliknya mempercepatkan di atas bukit, berbuat demikian sebelum untuk memulakan sehingga ia dan anda akan menjimatkan petrol.

Tip Tambahan

Pastikan anda memilih minyak yang betul untuk kenderaan anda. Setengah enjin, akan lebih cekap dengan menggunakan kualiti minyak yang baik. Cek manual kenderaan anda untuk memastikan minyak apa yang baik untuk kenderaan anda.

Jika boleh, tumpang orang, guna kenderaan awam, atau jalan kaki. Saya tahu perkara ini jarang yang mahu dengar, tetapi di sini adalah cara bagaimana mahu jimat penggunaan minyak. Ia bergantung bagaimana teruknya cara anda untuk menjimatkannya.
Cara Mudah Untuk Jimat Penggunaan Minyak Kenderaan Cara Mudah Untuk Jimat Penggunaan Minyak Kenderaan Reviewed by Adslah Admin on 1:24:00 PM Rating: 5

Post AD