Header AD

Apa itu Blog?

Ia adalah 2012, adakah kita masih perlu bertanya diri sendiri apa blog? Saya fikir begitu, dan kerana dua sebab. Pertama semua kita masih mempunyai banyak salah faham tentang blog di seluruh web. Dalam tiap-tiap bulan akan ada soalan yang bertanyakan, adakah bagus buat blog? saya menjawab dengan selagi internet ada masa depan, selagi itulah blog juga sama.

Sebab kedua ialah cuba anda bandingkan blog pada tahun 2008 dan blog pada tahun sekarang, adakah ia ketinggalan ataupun tidak ada kemajuan. Blog juga merupakan media sosial seperti facebook dan twitter, ia akan sentiasa berkembang.

Blog tidak semestinya hal peribadi

Salah tanggapan utama mengenai definisi blog datang dari orang-orang yang mengaitkan blog dengan kandungan mereka. Lebih khusus daripada orang yang blog bersekutu dengan kandungan dari satu jenis tertentu blog: blog peribadi.

Dalam erti kata lain, orang-orang berfikir bahawa blog adalah diari dalam talian di mana orang ramai berkongsi pendapat, ramblings mereka dan acara peribadi.

Salah!

Itu hanya satu perkara yang anda boleh lakukan dengan blog.

Blog Hari ini sedang digunakan untuk pelbagai tujuan. Anda mempunyai syarikat-syarikat yang menggunakan blog untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan pelanggan dan pemegang kepentingan lain. Surat khabar yang menggabungkan blog untuk laman web utama mereka untuk menawarkan saluran baru bagi penulis-penulis mereka. Individu yang mencipta blog untuk berkongsi dengan dunia kepakaran mereka mengenai topik-topik tertentu. Dan sebagainya.

Memisahkan Kandungan

Jika anda memisahkan kandungan dari laman web ini, ia menjadi lebih mudah untuk bekerja dengan definisi.
Pertimbangkan seseorang yang mahu menerbitkan Soalan & Jawapan talian lajur. Dia boleh menggunakan beberapa jenis laman web untuk tujuan itu.

Dia boleh mencipta forum dalam talian, sebagai contoh, di mana setiap thread akan menjadi satu jawapan kepada soalan tertentu. Dia boleh membuat sebuah laman web HTML statik dan menyiarkan semua soalan dan jawapan pada satu halaman. Dia boleh mewujudkan sebuah wiki yang mana pengguna akan dapat mengedit soalan dan jawapan terus. Akhirnya, dia juga boleh membuat blog di mana setiap jawatan akan mengandungi soalan dan jawapan.

Seperti yang anda boleh lihat, kandungan tidak melekat ke laman web. Gambar di bawah ini menunjukkan bahawa (ambil perhatian bahawa hanya empat jenis laman web telah digunakan, tetapi terdapat banyak lagi).


Jelas satu jenis laman web akan menjadi lebih sesuai untuk tujuan tertentu daripada yang lain. Ia akan menjadi lebih mudah bagi sesebuah syarikat untuk menggunakan forum dalam talian pada bahagian sokongan pelanggan, misalnya.

Jadi Apakah Blog?

Sebuah blog adalah pada dasarnya satu jenis laman web, seperti forum atau laman social bookmarking. Oleh itu ia ditakrifkan oleh aspek dan ciri-ciri teknikal di sekelilingnya, dan tidak oleh kandungan yang disiarkan di dalamnya.

Ciri-ciri yang menjadikan blog berbeza daripada laman web lain adalah :
  • kandungan yang disiarkan dalam fesyen kronologi
  • kandungan yang dikemas kini secara berkala
  • pembaca mempunyai kemungkinan untuk meninggalkan komen
  • penulis blog yang lain boleh berinteraksi melalui jejak balik dan ping balik
  • kandungan bersindiket melalui suapan RSS

Perlu diingat bahawa ia adalah ikatan ciri-ciri yang perlu menentukan blog. Forum dalam talian juga boleh menawarkan RSS contohnya, tetapi itu tidak akan membuat blog.

Apakah Definisi anda?

Seperti yang saya sebutkan pada permulaan artikel ini, blog mewakili satu fenomena sosial, jadi mereka adalah dalam evolusi yang berterusan. Internet itu sendiri berubah sangat cepat, jadi pin menunjuk definisi tunggal bagi blog adalah satu tugas yang sukar.

Definisi di atas adalah salah satu peribadi saya, dan saya yakin bahawa orang lain akan mahu untuk menambah atau memadam butiran kepadanya. Ada juga yang mungkin tidak bersetuju sepenuhnya.

Itulah sebabnya saya memutuskan untuk menghidupkan mikrofon kepada pembaca. Saya ingin mendengar apa yang anda fikir blog adalah. Apakah ciri-ciri menentukan ia? Adakah definisi berubah dari masa ke masa?

Saya tidak sabar untuk membaca definisi blog anda!


Apa itu Blog? Apa itu Blog? Reviewed by Adslah Admin on 5:11:00 PM Rating: 5

Post AD