Header AD

43 Kesalahan Web Design Yang Perlu Anda Elakkan


Terdapat senarai beberapa kesilapan reka bentuk web di seluruh Internet. Kebanyakan mereka, bagaimanapun, adalah kesilapan "yang biasa" atau "Top 10". Setiap kali saya melintasi salah satu daripada senarai saya akan berfikir kepada diri saya sendiri: "Ayuh, mesti ada lebih daripada 10 kesilapan ...". Kemudian saya memutuskan untuk menulis semua kesilapan reka bentuk web yang akan datang ke dalam kepala saya, dalam masa setengah jam, saya mempunyai lebih daripada tiga puluh daripada mereka yang disenaraikan. Selepas itu saya lakukan beberapa penyelidikan di seluruh web dan senarai meningkat kepada 43 mata.

Langkah seterusnya adalah untuk menulis penerangan ringkas bagi setiap satu, dan hasilnya adalah koleksi kesilapan yang anda akan dapati di bawah. Beberapa mata akal, yang lain adalah agak polemik. Kebanyakan mereka memohon kepada mana-mana laman web sekalipun, sama ada kita bercakap mengenai entiti perniagaan atau blog. Nikmati!

1. Pengguna mesti tahu apa laman web ini adalah kira-kira di saat: perhatian adalah salah satu mata wang yang paling berharga di Internet. Jika pengunjung tidak boleh memahami apa laman anda adalah tentang dalam beberapa saat, dia akan mungkin hanya pergi ke tempat lain. Laman web anda mesti berkomunikasi mengapa saya perlu menghabiskan masa saya di sana, dan PANTAS!

2. Buat kandungan imbas: ini adalah Internet, bukan buku, jadi lupa blok teks yang besar. Mungkin saya akan melawat laman web anda semasa saya bekerja pada barangan lain jadi pastikan bahawa saya boleh mengimbas melalui kandungan keseluruhan. Bullet mata, header, subheaders, senarai. Apa-apa yang akan membantu pembaca menapis apa yang dia sedang mencari.

3. Jangan gunakan fon mewah yang dibaca: pasti terdapat beberapa fon yang akan memberikan pandangan yang canggih ke laman web anda. Tetapi adakah mereka boleh dibaca? Jika matlamat utama anda adalah untuk menyampaikan mesej dan mendapatkan pelawat membaca barangan anda, maka anda perlu membuat proses yang selesa untuk mereka.

4. Jangan menggunakan fon kecil: titik sebelumnya terpakai di sini, anda ingin memastikan bahawa pembaca selesa membaca kandungan anda. Firefox saya tidak mempunyai ciri-ciri zoom, tetapi jika saya perlu digunakan pada laman web anda, ia mungkin akan menjadi kali terakhir saya melawat ia.

5. Jangan membuka pelayar baru tingkap: Saya digunakan untuk berbuat demikian di laman web pertama saya. Logiknya mudah, jika saya membuka tetingkap pelayar baru untuk pautan luar pengguna tidak akan meninggalkan laman web saya. SALAH! Biarkan kawalan pengguna di mana dia mahu link untuk membuka. Terdapat satu sebab mengapa pelayar mempunyai butang "Back" yang besar. Jangan bimbang tentang menghantar pengunjung ke laman web yang lain, dia akan dapat balik jika dia mahu (laman walaupun bermula untuk mendapatkan sedar mengenai titik ini sejak kebelakangan ini ...).

6. Jangan mengubah saiz tetingkap pelayar pengguna: pengguna harus berada dalam kawalan pelayar. Jika anda mengubah saiz anda akan risiko kepada perkara-perkara yang kucar-kacir sehingga di sebelah beliau, dan apa yang lebih teruk anda mungkin hilang kredibiliti anda di hadapannya.

7. Tidak memerlukan pendaftaran melainkan jika ia adalah perlu: membolehkan meletakkan ini lurus, apabila saya melayari sekitar Internet Saya ingin mendapatkan maklumat, bukan cara yang lain di seluruh. Jangan memaksa saya untuk mendaftar dan meninggalkan alamat e-mel saya dan butir-butir lain melainkan jika ia adalah benar-benar perlu (iaitu melainkan apa yang anda tawarkan adalah begitu baik bahawa saya akan menanggung dengan pendaftaran).

8. Jangan sekali-kali melanggan pengunjung untuk sesuatu tanpa persetujuannya: tidak melanggan pengunjung newsletter secara automatik apabila beliau mendaftar di laman anda. Menghantar e-mel yang tidak diminta sekitar bukan cara terbaik untuk membuat kawan.

9. Jangan berlebihan Flash: selain dari meningkatkan masa beban laman web anda, penggunaan berlebihan Flash juga mungkin menggusarkan pengunjung. Gunakan ia hanya jika anda mesti menawarkan ciri-ciri yang tidak disokong oleh laman statik.

10. Jangan bermain muzik: pada tahun-tahun awal pembangun laman web Internet sentiasa cuba untuk berjaya mengintegrasikan muzik ke dalam laman web. Meneka apa, mereka gagal teruk. Jangan gunakan muzik, tempoh.

11. Jika anda MESTI memainkan fail audio membiarkan pengguna mula: sesetengah situasi mungkin memerlukan fail audio. Anda mungkin perlu untuk menyampaikan ucapan kepada pengguna atau lawatan berpandu anda mungkin mempunyai komponen audio. Yang halus. Hanya pastikan bahawa pengguna adalah dalam kawalan, biarlah dia menolak butang "Play" sebagai bertentangan dengan jamming muzik pada mukanya sejurus selepas dia memasuki laman web.

12. Jangan menyemakkan laman web anda dengan lencana: pertama sekali, lencana rangkaian dan komuniti membuat website kelihatan sangat tidak profesional. Malah jika kita bercakap mengenai anugerah dan lencana pengiktirafan anda perlu meletakkan mereka pada halaman "Mengenai Kami".

13. Jangan gunakan laman utama yang hanya melancarkan "sebenar" laman web: kecil bilangan langkah-langkah yang diperlukan bagi pengguna untuk mengakses kandungan anda, lebih baik.

14. Pastikan untuk memasukkan butiran kenalan: ada yang lebih teruk daripada laman web yang tidak mempunyai butiran kenalan. Ini tidak buruk hanya untuk pengunjung, tetapi juga untuk diri sendiri. Anda mungkin kehilangan maklum balas penting di sepanjang jalan.

15. Jangan pecahkan butang "Back": ini adalah satu prinsip yang sangat asas kebolehgunaan. Jangan pecahkan butang "Back" dalam apa jua keadaan. Membuka tetingkap pelayar baru akan memecahkan ia, misalnya, dan beberapa pautan Javascript mungkin juga memecahkan mereka.

16. Jangan gunakan teks berkelip: melainkan jika pelawat anda datang terus dari tahun 1996, yang.

17. Elakkan struktur URL yang kompleks: URL struktur yang mudah, berasaskan kata kunci bukan sahaja akan meningkatkan kedudukan enjin carian anda, tetapi ia juga akan membuat ia lebih mudah bagi pembaca untuk mengenal pasti kandungan halaman anda sebelum melawat mereka.

18. Gunakan CSS lebih jadual HTML: HTML jadual telah digunakan untuk mencipta susun atur halaman. Dengan kedatangan CSS, bagaimanapun, tidak ada sebab untuk berpegang kepada mereka. CSS adalah lebih cepat, lebih dipercayai dan ia menawarkan lebih banyak ciri.

19. Pastikan pengguna boleh mencari laman web keseluruhan: ada sebab mengapa enjin carian merevolusikan Internet. Anda mungkin fikirkan, kerana mereka membuat ia sangat mudah untuk mencari maklumat yang kita cari. Jangan mengabaikan ini di laman anda.

20. Elakkan "drop down" menu: pengguna harus dapat melihat semua pilihan navigasi jalan yang lurus. Menggunakan "drop down" menu mungkin mengelirukan perkara dan menyembunyikan maklumat pembaca sebenarnya mencari.

21. Gunakan navigasi teks: teks navigasi bukan sahaja lebih cepat tetapi ia juga lebih dipercayai. Sesetengah pengguna, misalnya, melayari Internet dengan imej dimatikan.

22. Jika anda sedang menghubungkan kepada fail PDF mendedahkan: pernah klik pada pautan hanya untuk melihat pembekuan penyemak imbas anda manakala Acrobat Reader pelancaran untuk membuka fail (jemputan) PDF? Itu adalah agak menjengkelkan jadi pastikan link jelas menunjuk kepada fail PDF supaya pengguna boleh mengendalikan mereka betul.

23. Jangan mengelirukan pengunjung dengan banyak versi: mengelakkan mengelirukan pengunjung dengan versi yang terlalu banyak laman web anda. Apa bandwidth adakah saya lebih suka? 56kbps? 128Kbps? Flash atau HTML? Man, hanya memberi saya kandungan!

24. Jangan campuran pengiklanan di dalam kandungan: pengiklanan adunan seperti unit Adsense di dalam kandungan anda mungkin meningkatkan kadar klik-melalui anda pada jangka pendek. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, ini akan mengurangkan asas pembaca anda. Seorang pengunjung yang marah adalah pelawat yang hilang.

25. Gunakan struktur navigasi yang mudah: kadang-kadang kurang lebih. Peraturan ini biasanya terpakai kepada rakyat dan pilihan. Pastikan bahawa laman web anda mempunyai struktur tunggal, navigasi jelas. Perkara terakhir yang anda mahu ialah untuk mengelirukan pembaca mengenai di mana dia harus pergi untuk mencari maklumat yang dia sedang mencari.

26. Elakkan "Intros": tidak memaksa pengguna untuk menonton atau membaca sesuatu sebelum dia boleh akses kepada kandungan sebenar. Ini jelas menjengkelkan, dan dia akan tinggal hanya jika apa yang anda tawarkan adalah benar-benar unik.

27. Jangan gunakan Frontpage: titik ini diperluaskan kepada editor HTML yang lain murah. Walaupun mereka muncul untuk membuat reka bentuk laman web lebih mudah, output akan menjadi kod yang kurang halus, tidak serasi dengan pelayar yang berbeza dan dengan pepijat beberapa.

28. Pastikan laman web anda adalah merentas pelayar serasi: tidak semua pelayar dicipta sama, dan tidak semua daripada mereka mentafsir CSS dan bahasa-bahasa lain pada cara yang sama. Suka atau tidak, anda akan perlu untuk membuat laman web anda serasi dengan pelayar yang paling digunakan di pasaran, lain anda akan kehilangan pembaca dalam jangka masa panjang.

29. Pastikan untuk memasukkan teks sauh pada pautan: saya mengaku saya digunakan untuk melakukan kesilapan itu sehingga sedikit masa lalu. Ia adalah lebih mudah untuk memberitahu orang ramai untuk "klik di sini". Tetapi ini tidak cekap. Pastikan untuk memasukkan teks sauh yang relevan pada link anda. Ia akan memastikan bahawa pembaca tahu di mana dia pergi jika dia klik link, dan ia juga akan mewujudkan manfaat SEO untuk laman web luaran mana pautan menunjuk.

30. Jangan jubah links: selain daripada mempunyai teks sauh yang jelas, pengguna juga mesti berupaya untuk melihat mana pautan menunjuk pada bar status pelayar beliau. Jika anda jubah link anda (sama ada kerana mereka adalah orang-orang affiliate atau kerana sebab-sebab lain) laman web anda akan kehilangan kredibiliti.

31. Buat link dilihat: pengunjung harus mampu untuk mengenali apa yang diklik dan apa yang tidak, mudah. Pastikan bahawa link anda mempunyai warna yang berkontras (warna biru standard adalah yang paling optimum masa). Mungkin juga membuat mereka bergaris.

32. Jangan menggariskan atau warna teks biasa: tidak menggariskan teks normal melainkan jika benar-benar perlu. Sama seperti pengguna perlu untuk mengiktiraf hubungan mudah, mereka tidak perlu mendapatkan idea bahawa sesuatu yang diklik apabila dalam realiti, ia tidak.

33. Buat klik link perubahan warna: titik ini adalah sangat penting untuk kebolehgunaan laman web anda. Link diklik bahawa warna perubahan membantu pengguna untuk mencari dirinya lebih mudah di sekitar tapak anda, memastikan bahawa dia tidak akan berakhir melawat halaman yang sama tidak sengaja.

34. Jangan gunakan animasi GIF: melainkan anda mempunyai banner pengiklanan yang memerlukan animasi, elakkan animasi GIF. Mereka membuat tapak kelihatan tidak profesional dan mengurangkan perhatian daripada kandungan.

35. Pastikan untuk menggunakan ALT dan sifat-sifat TITLE untuk imej: selain daripada mempunyai manfaat SEO atribut ALT dan TITLE untuk imej akan memainkan peranan penting untuk pengguna buta.

36. Jangan gunakan keras warna: jika pengguna mendapat sakit kepala selepas melawat tapak anda selama 10 minit berturut-turut, anda mungkin perlu memilih skim warna yang lebih baik. Reka bentuk palet warna di sekitar objektif anda (iaitu menyampaikan mood, mari tumpuan pengguna pada kandungan, dan lain-lain).

37. Jangan gunakan pop up: titik ini merujuk kepada pop up apa-apa jenis. Malah pengguna diminta pop up adalah idea yang buruk diberi jumlah yang semakin meningkat penghalang pop luar sana.

38. Elakkan link Javascript: link mereka melaksanakan Javascript kecil apabila pengguna klik pada mereka. Menjauhkan diri daripada mereka kerana mereka sering menimbulkan masalah kepada pengguna.

39. Termasuk pautan berfungsi pada footer anda: orang yang digunakan untuk menatal ke footer laman web jika mereka tidak mencari maklumat tertentu. Sekurang-kurangnya anda mahu termasuk pautan ke Laman dan mungkin mengandungi pautan ke halaman "Hubungi Kami".

40. Elakkan muka surat yang panjang: meneka apa, jika pengguna perlu untuk tatal ke bawah selama-lamanya untuk membaca kandungan anda, dia mungkin hanya akan melangkau sama sekali. Jika itu adalah kes dengan laman web anda membuat ia pendek dan memperbaiki struktur navigasi.

41. Tiada menatal mendatar: manakala sesetengah menatal menegak boleh diterima, yang sama tidak boleh diperkatakan mengenai menatal mendatar. Resolusi skrin yang paling banyak digunakan pada masa kini adalah 1024 x 768 piksel, jadi pastikan bahawa laman web anda sesuai di dalamnya.

42. Tiada ejaan atau kesilapan tatabahasa: ini bukan satu kesilapan reka bentuk web, tetapi ia adalah salah satu faktor yang paling penting yang menjejaskan kualiti keseluruhan laman web. Pastikan link dan teks anda tidak mengandungi ejaan atau kesilapan tatabahasa.

43. Jika anda menggunakan CAPTCHA pastikan huruf boleh dibaca: beberapa laman web menggunakan penapis CAPTCHA sebagai kaedah mengurangkan spam pada komen atau pada borang pendaftaran. Terdapat hanya satu masalah dengan itu, kebanyakan masa pengguna perlu untuk memanggil seluruh ahli keluarga beliau untuk mentafsirkan huruf.
43 Kesalahan Web Design Yang Perlu Anda Elakkan 43 Kesalahan Web Design Yang Perlu Anda Elakkan Reviewed by Adslah Admin on 5:17:00 PM Rating: 5

Post AD