Header AD

S3x, Kehidupan Dan Pita Video : Bila Nak Terbit, Bila Tidak?

Gambar adalah Catherine, Duchess of Cambridge, UK dan perlindungan kosong Charlie Hebdo dengan "akhbar Bertanggungjawab" pada merah ini.

Wanita bangsawan, ahli diplomat yang mati, kartun nabi dan gambar pembuat filem berahsia. Liputan berita semua tentang empat ini telah sepantas kilat untuk perdebatan mengenai privasi, kesopanan, toleransi, hak untuk menyiarkan dan kawal diri.

Beberapa organisasi media dikritik kerana menyiarkan gambar grafik Duta AS ke Libya Chris Stevens, kerana beliau telah ditarik dari bangkai dibakar keluar konsulat di Benghazi, nampaknya tidak sedarkan diri dan diliputi dalam jelaga. The New York Times menolak permintaan dari Jabatan Negara Amerika Syarikat untuk mengeluarkan gambar dari laman web.

Margaret Sullivan, wakil 'pembaca' Times, mengakui perbincangan panjang tentang sama ada kertas harus menyiarkan gambar tetapi menambah: "Kami percaya foto ini membantu untuk menyampaikan keadaan itu Times pembaca dengan cara yang kuat Atas dasar itu, kita berfikir gambar yg patut dijadikan berita dan penting untuk liputan kami. "

Tetapi dia menambah Times telah cuba untuk "mengelakkan membentangkan gambar dengan cara sensasi atau tidak sensitif."

The Los Angeles Times menerbitkan foto di halaman depan, memperlihatkan komen pembaca yang kukuh.

"Dengan kebebasan akhbar datang tanggungjawab untuk menghormati paling sensitif momen. Ini adalah salah seorang daripada mereka, dan The Times gagal," kata Tim Sutherland.

"Apa yang diperolehi oleh gambar ini? Adakah ia yg patut dijadikan berita? Kita tahu duta telah diserang oleh gerombolan. Kita tahu dia meninggal dunia," ulas David Latt.

Urusan editor Marc Duvoisin berhujah gambar adalah nilai berita kerana ia ditangkap satu acara yang amat jarang dan signifikan.

S3x, Kehidupan Dan Pita Video : Bila Nak Terbit, Bila Tidak? S3x, Kehidupan Dan Pita Video : Bila Nak Terbit, Bila Tidak? Reviewed by Adslah Admin on 9:30:00 AM Rating: 5

Post AD