Header AD

Rakyat Malaysia Beli Kereta Pada Usia Muda


BUKIT JALIL: Masyarakat bandar di Malaysia secara amnya memiliki kereta sendiri semasa mereka masih belajar berbanding dengan orang-orang di negara-negara lain yang biasanya membeli kereta pertama mereka hanya selepas mereka telah mula bekerja."Satu isi rumah tipikal empat mungkin akan memiliki sekurang-kurangnya dua buah kereta dan jika kanak-
kanak adalah 18 tahun dan ke atas, ada kemungkinan akan menjadi lebih daripada dua kereta," kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha pada pelancaran Karnival Permotoran Star semalam.

Beliau menambah bahawa membeli kereta adalah pelaburan kedua paling berharga bagi kebanyakan rakyat Malaysia yang membayar banyak perhatian kepada perincian sebelum membeli kenderaan.

"Jadi, mendapat sesuatu yang sesuai dengan citarasa dan bajet kami adalah penting kerana kita mahu mendapatkan nilai terbaik," katanya.

Menurut Kong, jualan kereta di negara ini telah diramalkan mencecah tinggi sepanjang masa pada tahun ini.

Beliau menambah bahawa Persatuan Automotif Malaysia telah meramalkan bahawa jumlah jualan keseluruhan industri kereta boleh mencecah 615,000 unit pada tahun 2012.

"Jika dicapai, ia akan menjadi satu rekod baru bagi negara," kata Kong menambah momentum jualan kereta telah meningkat dengan ekonomi yang berkembang di negara ini.

Kong menambah bahawa statistik menunjukkan terdapat 22180000 kenderaan yang berdaftar di seluruh negara pada 31 Julai tahun ini.

Daripada jumlah itu, 45% adalah kereta, satu lagi motosikal 45% dan baki 10% kenderaan seperti van dan teksi.

"Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dilaporkan mencatatkan sejumlah 136.394 kenderaan pada bulan Julai sahaja.

"Ini adalah tanda hebat ekonomi yang semakin meningkat di negara kita, membeli kuasa dan status dalam industri automotif antarabangsa," kata Kong.

The Star Motoring sulung Karnival, dianjurkan bersama oleh The Star dan Cityneon Malaysia, membawa bersama pemain industri untuk mempamerkan produk terbaru dan terbaik mereka.

Karnival ini bertujuan untuk menyediakan satu platform untuk bakal pembeli untuk mencari tawaran terbaik bagi kenderaan dan pelbagai aksesori auto berkaitan.

Ditaja oleh Petronas Dagangan Berhad, karnival yang dibuka semalam akan berlangsung sehingga 17 Sep dan dibuka setiap hari 11:00-10:00.

Kemasukan adalah percuma untuk acara yang mempamerkan lebih 40 pemain industri yang mantap seperti Proton, Perodua, Toyota, Mitsubishi, Honda, Nissan, Mazda, Hyundai, Volkswagen, Daihatsu, dan Ford antara lain.

"Industri automotif Malaysia adalah salah satu sektor utama negara perindustrian yang pangkat di kalangan 20 teratas di dunia.

"Ia adalah benar-benar kebanggaan negara apabila kita memperkenalkan Proton Saga pada pertengahan tahun 1980-an dan kemudiannya Perodua," kata Star Publications (M) Bhd pengarah urusan kumpulan dan ketua pegawai eksekutif Ho Kay Tat.

Beliau menjelaskan bahawa kedua-dua telah pergi untuk menguasai industri automotif tempatan sejak.
Rakyat Malaysia Beli Kereta Pada Usia Muda Rakyat Malaysia Beli Kereta Pada Usia Muda Reviewed by Adslah Admin on 8:17:00 AM Rating: 5

Post AD