Header AD

Orang Yang Terkaya Jadi Termiskin

 Zong Qinghou, chairman of Hangzhou Wahaha Group Co., adalah orang terkaya di China.


Terdapat ramai orang kaya di China menjadi miskin sejak tahun lalu dan bilangan jutawan dolar AS telah jatuh buat kali pertama dalam tempoh tujuh tahun, demikian menurut senarai Hurun Rich, yang menjejaki kekayaan di China.

Dalam laporan tahunan Hurun Rich tentang orang terkaya di China, terdapat 251 orang yang mempunyai $1 ribu juta atau lebih, turun 20 orang lagi pada tahun lepas dan hanya terdapat 15 orang pada tahun 2006. 

Hampir separuh daripada 1,000 orang terkaya di China menyaksikan kekayaan mereka mengecut pada tahun lalu, 37 daripada mereka lebih daripada 50 peratus. Kekayaan purata daripada 1,000 teratas juga jatuh 9 peratus kepada $860m, pada satu masa apabila pertumbuhan dalam ekonomi Cina juga telah menurun, pasaran hartanah telah menurun dan pasaran saham telah jatuh mendadak. Pertumbuhan China Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) mencecah rendah tiga tahun sebanyak 7.6 peratus tahun ke tahun pada suku kedua tahun ini.

Tajuk senarai tahun ini dengan kekayaan $12.6bn ialah Zong Qinghou, minuman syarikat Wahaha, yang berada ditempat teratas dan dia jatuh tahun lepas menggatikan Liang Wengen, pengasas bersama Sany syarikat jentera. Encik Liang jatuh ke tempat kelima tahun ini.
Orang Yang Terkaya Jadi Termiskin Orang Yang Terkaya Jadi Termiskin Reviewed by Adslah Admin on 3:05:00 PM Rating: 5

Post AD