Header AD

Lesen Memandu Tidak Diperlukan Lagi

Kata Engineer, sebanyak 70% kereta akan di autonomi pada zaman 2040

Berwayar - Tempoh masa untuk membuat kereta yang berautonomi semakin hampir. Bahagian GM Cadillac menjangka akan menghasilkan kereta yang sebahagiannya berautonomi pada skala besar pada tahun 2015, dan pembuat juga meramalkan ia akan mempunyai kereta autonomi sepenuhnya menjelang akhir dekad. Audi dan BMW telah pun menpunyai concept auto drive (memandu sendiri). 
Google menghuraikan Toyota Prius hibrid boleh memandu sendiri sejauh 300,000 batu. Dan Undang-undang menolak kereta ini kerana apabila ia memandu sendiri semasa berada di belakang kereta lain, ianya ikut terlalu dekat.

Tetapi seperti yang kita tahu robo-cars akan datang, Electrical and Electronics Engineers (IEEE) baru-baru ini mengeluarkan ramalan bahawa kereta berautonomi akang menyumbang sehingga 75% kenderaan di jalan raya menjelang tahun 2040. Organisasi akan lebih maju, ramalan tentang infrastruktur, masyarakat dan sikap yang boleh berubah apabila kereta memandu sendiri akan menjadi kebiasaan pertengahan abad.

IEEE dapat membayangkan tiada lagi lampu isyarat apabila ia berkembang, kereta memandu sendiri ini tidak akan memerlukan lagi kelas memandu dan ia percaya bahawa ia dapat menghapuskan keperluan untuk lesen memandu. 
Lesen Memandu Tidak Diperlukan Lagi Lesen Memandu Tidak Diperlukan Lagi Reviewed by Adslah Admin on 8:54:00 AM Rating: 5

Post AD