Header AD

Lelaki vs PerempuanLelaki vs Perempuan– Siapa lagi banyak menanggung kesakitan

Idea bahawa lelaki lebih menderita apabila dalam kesakitan berbanding wanita juga boleh menjadi mitos, menurut satu laporan baru yang ditulis oleh penyelidik Universiti Stanford dalam Journal of Sakit. Para penulis mengatakan bahawa kajian besar mereka mendapati bahawa walaupun wanita mampu bertahan bersalin, satu pengalaman pahit bahawa lelaki tidak perlu untuk pergi melaluinya, penemuan mereka menunjukkan bahawa secara keseluruhan, lelaki muncul untuk menahan sakit yang lebih baik daripada wanita.


Atul Butte dan pasukan yang dibentangkan untuk menentukan bagaimana 47 masalah kesihatan biasa menjejaskan lelaki dan perempuan dalam skor sakit.
Dalam satu kajian, yang melibatkan lebih dari 72.000 pesakit kedua-dua jantina, mereka mendapati bahawa wanita dilaporkan mengalami tahap yang lebih tinggi sakit dalam 39 mereka, 14 lebih daripada lelaki.

Butte berkata:
    "Kami melihat skor kesakitan yang lebih tinggi untuk pesakit perempuan praktikal seluruh media. Dalam banyak kes, perbezaan yang dilaporkan mendekati titik penuh pada skala satu-ke-10."

Satu perbezaan satu titik dalam skor kesakitan adalah penting, penulis menjelaskan, cukup untuk membuat doktor memutuskan bahawa ubat sakit adalah berkesan.
Berbanding lelaki, pesakit wanita cenderung untuk menjadi lebih sensitif kepada kesakitan yang berkaitan dengan syarat atau gangguan pernafasan, peredaran, pencernaan dan sendi. Wanita juga dilaporkan (dalam kajian ini) tahap kesakitan yang lebih tinggi berbanding lelaki dalam migrain dan sakit leher.
Para saintis menegaskan bahawa mereka tidak mengetahui sama ada pesakit wanita telah pada mana-mana ubat sakit sebelum diminta untuk mengadar kesakitan mereka.
Jika perempuan berkekalan tahap kesakitan yang lebih tinggi daripada rakan-rakan lelaki mereka, ia adalah penting bahawa profesional penjagaan kesihatan mengambil kira perkara ini, penulis tambahnya.

Para penyelidik berkata:

    "Data kami menyokong idea bahawa perbezaan jantina wujud, dan mereka menunjukkan bahawa doktor harus memberi perhatian meningkat kepada idea ini."
Butte berkata bahawa mungkin lelaki, kerana didikan mereka dan imej macho mereka mungkin merasa dipaksa untuk projek, tidak benar-benar jujur tentang tahap kesakitan yang mereka alami dan bagaimana mereka terjejas.
Sakit adalah gejala yang sukar untuk mengukur dengan tepat. Ia bergantung kepada laporan subjektif pesakit itu.

Butte berkata:
    "Lelaki mungkin bawah melaporkannya, katakan jika mereka sedang dilihat
    oleh jururawat wanita. "

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa cara wanita menganggap kesakitan mungkin berubah, bergantung di mana dia adalah dalam kitaran haid beliau, terutamanya kerana yang berbeza-beza tahap darah estrogen. Tahap estrogen dalam puncak perempuan hanya sebelum ovulasi, dan kembali normal secepat telur dilepaskan.
Apabila seorang perempuan melahirkan anak, tahap estrogen meningkat dengan ketara. Kenaikan paras estrogen mencetuskan pembebasan endorfin, yang seterusnya meningkatkan toleransi manusia untuk kesakitan.
Lelaki vs Perempuan Lelaki vs Perempuan Reviewed by Adslah Admin on 10:34:00 AM Rating: 5

Post AD