Header AD

Kapal Nabi Nuh Dijumpai???

Dekat atas Gunung Ararat (dilihat dari Armenia dalam gambar fail) di Turki, tuntutan peneroka telah menemui bahtera Nuh.


Satu pasukan peneroka Kristian evangelis mendakwa mereka telah menjumpai tinggalan bahtera Nuh di bawah salji dan puing gunung berapi di Turki Mount Ararat (peta).

Tetapi beberapa ahli arkeologi dan ahli sejarah mengambil tuntutan terbaru bahawa bahtera Nuh telah dijumpai ini dianggap serius kerana mereka mempunyai bukti yang lalu-yang mengatakan ia tidak begitu.

(Lihat "bahtera Nuh Ditemui di Iran?" Dan "Quest Bahtera Nuh Mati dalam Air-Adakah Ia Stunt?")

"Saya tidak tahu mana-mana ekspedisi yang pernah pergi mencari bahtera itu dan tidak pernah menjumpainya," kata Paul Zimansky, arkeologi pakar di Timur Tengah di Universiti Stony Brook di New York State.

Peneroka Turki dan Cina dari kumpulan yang dipanggil Nuh Ark Ministries International membuat tuntutan penemuan terbaru Isnin di Hong Kong, berdasarkan kubu kumpulan itu.

"Ia bukan 100 peratus bahawa ia bahtera Nuh, tetapi kita fikir ia adalah 99.9 peratus bahawa ini adalah ia," Yeung Wing-Cheung, pembuat filem yang mengiringi peneroka, memberitahu Daily Mail.
Kapal Nabi Nuh Dijumpai??? Kapal Nabi Nuh Dijumpai??? Reviewed by Adslah Admin on 5:56:00 PM Rating: 5

Post AD