Header AD

Isteri atau wanita yang kuat merajuk. Caranya?


Ketahui cara bagaimana baginda Rasul Allah S.A.W memahami isterinya. Membina kepada perkahwinan adalah satu pengalaman keseronokan dan kegembiraan. Apabila perkahwinan itu diakadnikahkan, kebahagiaan seseorang dan kegembiraan adalah seperti bulan di ambang penuh dan tip lebih.

Suami dan isteri mempunyai kaitan yang sangat rapat dengan satu sama lain dalam psikologi, fizikal dan rohani. Berikut adalah beberapa contoh yang menarik untuk mencapai perkahwinan romantik:


1)      Mengetahui perasaan pasangan
Nabi salallahu alaihi wasallam pernah berkata kepada Sayyidah Aishah radiallahu anha: "Saya tahu apabila anda gembira atau marah dengan saya. Aishah menjawab: Bagaimana anda tahu? Beliau berkata: Apabila anda gembira dengan saya, anda bersumpah dengan mengatakan "Demi Tuhan Muhammad" tetapi apabila anda marah anda bersumpah dengan mengatakan "Demi Tuhan Ibrahim". Beliau berkata: Kamu betul, saya tidak menyebut nama anda.

2)      Dampingi si dia

Sayyidah Safiyah radiallahu anha adalah pada perjalanan dengan Nabi salallahu alaihi wasallam. Beliau sampai lewat jadi Nabi salallahu alaihi wasallam menerima beliau semasa dia sedang menangis. Nabi salallahu alaihi wasallam menyapu air matanya dengan tangannya sendiri dan cuba sedaya upaya untuk menenangkannya.

3)      Baring di riba isteri

Nabi salallahu alaihi wasallam akan berbaring di pangkuan ibu tercinta kami Sayyidah Aishah radaillahu anha walaupun dalam keadaan apabila dia akan haid. Nabi salallahu alaihi wasallam akan membaca al-Quran manakala berbaring di pangkuan isterinya.

4)      Sikatkan rambut

Aishah radiallahu anha akan sikat rambut Nabi salallahu alaihi wasallam dan mencuci rambut beliau.

5)      Makan dan minum di satu tempat

Aishah radiallahu anha akan minum dari cawan. Nabi salallahu alaihi wasallam akan mengambil cawan ini dan mencari tempat yang mana kesan bibir isteri tercinta beliau. Apabila mencari tempat di mana isterinya minum dari cawan, dia akan meletakkan bibirnya di tempat yang sama supaya bibir beliau telah menyentuh tempat di mana bibirnya menyentuh. Beliau kemudian akan minum air itu dengan kuantiti yang sama. Apabila terdapat daging untuk makan, Sayyidah Aishah radiallahu anha akan mengambil menggigit. Nabi salallahu alaihi wasallam akan mengambil daging dari tangannya dan sekali lagi meletakkan daging itu di mulutnya dan tempat yang sama di mana isterinya makan. Ini akan menambah rasa cinta kepada makanan beliau.

6)      Bercium


Nabi salallahu alaihi wasallam akan kerap mencium isterinya.


7)      Membantu si dia dalam kerja-kerja rumah

Nabi salallahu alaihi wasallam banyak kali akan membincangkan cerita, peristiwa dan mengadakan perbincangan cahaya hati. Kisah terkenal yang diriwayatkan oleh Sayyidah Aishah radiallahu anha mengenai Ummu Zar'in adalah jelas.

8)      Berkongsi detik-detik manis

Pernah berlaku sekali kejadian tembak menembak di perkarangan masjid. Nabi salallahu alaihi wasallam berdiri dengan memerhati isterinya. Bukan hanya berdiri, malah  Nabi salallahu alaihi wasallam meletakkan jubah di sekelilingnya. Nabi salallahu alaihi wasallam tidak pergi kemana-mana walaupun baginda mempunyai urusan lain. Dia hanya akan pergi jika isterinya mahu pergi.

9)      Berlumba denganya

Nabi salallahu alaihi wasallam akan bersenam dan bermain dengan isterinya juga. Insiden terkenal Nabi salallahu alaihi wasallam mencabar isterinya bangsa terkenal.

10)  Panggil si dia dengan nama-nama manja

Nabi Muhammad S.A.W memanggil isterinya 'Humaira' dengan penuh kasih sayang. Humaira bermaksud si merah jambu. Sayyidah Aisha radiallahu anha apabila beliau terkena cahaya matahari, kulitnya akan bertukar menjadi warna merah jambu.

11)  Memakai Wangi-wangian

Nabi salallahu alaihi wasallam akan mempunyai bekas untuk minyak wangi. Dia akan menggunakan minyak wangi sentiasa.
Isteri atau wanita yang kuat merajuk. Caranya? Isteri atau wanita yang kuat merajuk. Caranya? Reviewed by Adslah Admin on 4:18:00 PM Rating: 5

Post AD