Header AD

Google Berkata

Google berkata, ia tidak akan mengambil alih anti-Islam klipWASHINGTON (AP) - Google menolak permintaan White House untuk mengambil turun klip anti-Islam di YouTube, tetapi menyekat akses kepada maklumat itu di negara-negara tertentu.
Rumah Putih berkata Jumaat bahawa ia telah meminta YouTube untuk mengkaji sama ada video melanggar terma penggunaan. Google memiliki YouTube, laman perkongsian video dalam talian.

YouTube katanya dalam satu kenyataan Jumaat bahawa video boleh didapati dengan meluas di Web dan "jelas mengikut garis panduan kami dan sebagainya akan kekal di YouTube."

Filem pendek "tidak bersalah orang Islam" denigrates Islam dan Nabi Muhammad. Ia dimainkan peranan dalam menyalakan keganasan gerombolan terhadap kedutaan AS di Timur Tengah. Dan ia telah dipersalahkan kerana memainkan peranan dalam keganasan di Libya, di mana duta AS dan tiga yang lain dibunuh walaupun punca sebenar serangan adalah di bawah siasatan.

AS dan Libya pegawai sedang menyiasat sama ada protes di Libya adalah perlindungan bagi militan, mungkin al-Qaeda yang bersimpati, untuk menjalankan serangan diselaraskan di Konsulat AS di Benghazi dan membunuh rakyat Amerika. Washington telah menggunakan penyiasat FBI untuk mencuba dan mengesan militan di sebalik serangan itu.

Walaupun protes dipergiatkan melalui video, YouTube disekat akses kepada klip di Libya dan Mesir. YouTube dinamakan "situasi sangat sensitif" di kedua-dua negara. Kemudian YouTube juga menyekat akses kepada video di India dan Indonesia selepas kerajaan mereka memberitahu Youtube video memecahkan undang-undang mereka.

Kontroversi menekankan bagaimana beberapa firma Internet telah dibakar dalam perbahasan ke atas had kebebasan bersuara.

Dalam satu kenyataan Jumaat itu, YouTube berkata bahawa luar Libya, Mesir, India dan Indonesia, video akan kekal di laman webnya.

"Kami bekerja keras untuk mewujudkan semua komuniti boleh menikmati dan yang juga membolehkan orang ramai untuk meluahkan pendapat yang berbeza," kata kenyataan YouTube. "Ini boleh menjadi satu cabaran kerana apa yang OK di satu negara boleh menyinggung tempat lain Ini video - yang boleh didapati secara meluas di Web - adalah jelas dalam garis panduan kami dan sebagainya akan tinggal di YouTube Walau bagaimanapun, kita telah menghadkan akses kepada maklumat itu dalam negara-negara di mana ia adalah haram seperti India dan Indonesia serta di Libya dan Mesir, memandangkan situasi yang sangat sensitif dalam kedua-dua negara. Pendekatan ini adalah selaras sepenuhnya dengan prinsip-prinsip yang kita mula-mula dibentangkan pada 2007. "

Garis panduan komuniti YouTube mengatakan syarikat itu menggalakkan kebebasan bersuara dan membela hak semua orang untuk meluahkan pandangan tidak popular. Tetapi YouTube mengatakan ia tidak membenarkan ucapan benci.

'Benci ucapan' merujuk kepada kandungan yang mempromosikan kebencian terhadap ahli kumpulan yang dilindungi, "garis panduan mengatakan. "Kadang-kadang ada garis halus antara apa yang ada dan apa yang tidak dianggap sebagai ucapan benci. Sebagai contoh, ia adalah umumnya okay mengkritik negara, tetapi tidak okay untuk membuat generalisasi menghina tentang orang kewarganegaraan tertentu."
Google Berkata Google Berkata Reviewed by Adslah Admin on 2:49:00 PM Rating: 5

Post AD