Header AD

Cina Bakar Bendera Jepun
Bagaimana perang perkataan bertukar menjadi protes
Walaupun perselisihan lisan antara kerajaan China dan Jepun telah dimainkan dalam siri kenyataan, penunjuk perasaan dari kedua-dua belah pihak telah mengambil tindakan langsung untuk menegaskan kawalan negara mereka ke atas pulau-pulau.

Pada akhir Ogos, Jepun diusir 14 penunjuk perasaan Cina yang ditahan selepas lima berenang ke darat pulau Diaoyu / Senkaku dan melambai bendera China dan Taiwan. Sembilan yang lain di atas kapal kapal menunggu juga telah ditahan.

Hari kemudian selepas pendaratan Cina, aktivis Jepun juga membuat perjalanan ke pulau jauh untuk menaikkan bendera Jepun, mendorong China untuk membuat "sesungguhnya representasi kepada duta Jepun," menurut Xinhua.

Pendaratan Jepun mencetuskan protes oleh beribu-ribu orang di beberapa bandar-bandar Cina, termasuk Guangzhou, Shenzhen, Shenyang, Hangzhou, Harbin dan Qingdao, menurut Xinhua.

Itu adalah pada 19 Ogos, hampir satu bulan sebelum ganas protes anti-Jepun meletus merentasi berpuluh-puluh bandar raya China, memaksa penutupan sementara operasi di tiga kilang milik Jepun syarikat elektronik Panasonic.
Cina Bakar Bendera Jepun Cina Bakar Bendera Jepun Reviewed by Adslah Admin on 1:49:00 PM Rating: 5

Post AD